Presedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a trimis scrisori secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, si tuturor sefilor de stat membri in Consiliul de Securitate al ONU pe tema unui proiect de rezolutie britanic privind Srebrenica, informeaza Agerpres, citand agentia de presa sarba Tanjug. In scrisoarea adresata presedintelui rus Vladimir Putin, Nikolic a cerut Rusiei sa se opuna prin veto proiectului de rezolutie britanic referitor la Srebrenica.

O a patra versiune a proiectului de rezolutie a aparut la 2 iulie, insa oficialitatile sarbe o considera si pe aceasta inacceptabila, calificand modificarile drept "pur cosmetice".

Ministrul de externe sarb Ivica Dacic declara joi ca, din punctul de vedere al autoritatilor de la Belgrad, problema rezida in faptul ca scopul principal al rezolutiei britanice a fost sa reduca doar la Srebrenica intreaga tragedie a razboiului si crimelor care au avut loc pe intreg teritoriul fostei Iugoslavii. O astfel de abordare nu poate duce la o reconciliere sincera, ci doar provoaca divizari si conflicte in regiune, a avertizat Dacic.

Cel mai probabil, Consiliul de Securitate al ONU va dezbate proiectul de rezolutie privind Srebrenica la 7 iulie. Oficialitati din Bosnia-Hertegovina au fost invitati sa participe la reuniune, in timp ce Serbia nu a primit deocamdata o invitatie oficiala, scrie Tanjug.

Circa 8.000 de barbati si de baieti musulmani au fost omorati in iulie 1995 la Srebrenica de fortele sarbe din Bosnia, in cel mai sangeros masacru de pe continentul european dupa Al Doilea Razboi Mondial, calificat de justitia internationala drept genocid. La 11 iulie se comemoreaza 20 de ani de la aceasta tragedie.