Ungaria ar putea decide sa-si inchida complet frontiera cu Serbia pentru a opri afluxul de refugiati pe teritoriul sau, a avertizat vineri premierul ungar Viktor Orban, liderul conservator al acestei tari din Europa centrala, relateaza agentiile AFP si MTI, citate de Agerpres.

"Nu este corect sa ne trimita refugiati, acestia ar trebui sa fie opriti pe teritoriul Serbiei", a declarat Orban pentru postul de radio public Kossuth, precizand ca la inceputul lunii iulie va avea loc o reuniune cu autoritatile de la Belgrad.

Numarul refugiatilor care intra in Ungaria a crescut de la 2.000 in 2012 la 54.000 in ianuarie anul acesta, ceea ce face ca aceasta tara din Europa centrala sa fie, dupa Suedia, statul din UE care gazduieste cel mai mare numar de refugiati in raport cu populatia sa. Potrivit guvernului, 95% dintre acestia intra pe la frontiera cu Serbia - care nu este stat membru al UE.

"Luam in calcul toate posibilitatile, inclusiv inchiderea completa a frontierei", a declarat Orban, anuntand ca o decizie va fi luata miercuri, 17 iunie.

Circa 75% dintre refugiatii care intra in Ungaria sosesc din Siria, Irak si Afganistan, state afectate de conflicte.

In ianuarie si februarie anul acesta, in Ungaria au sosit de asemenea mii de kosovari care au ales sa-si paraseasca tara din cauza situatiei economice precare.