Aeronava revolutionara Solar Impulse 2, propulsata de energia solara, care si-a inceput duminica calatoria peste Oceanul Pacific a fost nevoita sa-si intrerupa inaintarea si a efectuat, luni, un circuit de asteptare peste Marea Japoniei, din cauza unui front noros pe traseul sau, au spus organizatorii citati de AFP.

"Drumul spre Hawaii este blocat. Atata timp cat aceasta situatie dureaza, trebuie sa asteptam", a declarat Bertrand Piccard, intr-un interviu difuzat luni pe site-ul Solar Impulse.

"Dar totul merge bine, iar bateriile sunt incarcate,", a adaugat "binomul" Andre Borschberg, care se afla singur la comanda aparatului.

Avionul revolutionar Solar Impulse 2 a decolat duminica din China, indreptandu-se spre Hawaii in cea mai periculoasa dintre etapele inconjurului lumii. Pilotul elvetian Andre Borschberg, in varsta de 62 de ani, urmeaza sa se afle sase zile si sase nopti la comanda.

Solar Impulse 2 nu a zburat niciodata deasupra vreunui ocean si nu a ramas in aer mai mult de 24 de ore. Traversarea Oceanului Pacific este o provocare tehnologica si o realizare aeronautica istorica.

Pilotul trebuie sa reziste pe o distanta de 8.500 de kilometri, cu pauze de somn de cate 20 de minute. Scaunul sau, pe care nu il va putea parasi, este echipat cu un sistem WC. El va zbura zilnic la circa 8.400 de metri altitudine si va trece prin variatii de temperatura de 55 de grade in cabina nepresurizata a avionului Solar Impulse 2.

In cazul unei pene grave in timpul zborului, elvetianul va trebui sa sara cu parasuta in ocean, la sute de kilometri de orice punct de ajutor.

Solar Impulse 2, pe aripile caruia se sunt instalate 17.000 de celule fotovoltaice, a plecat in 9 martie din Abu Dhabi intr-un tur al lumii care isi propune sa promoveze energiile regenerabile si indeosebi energia solara. A facut escale in sultanatul Oman, in India, Myanmar, China, fiind pilotat alternativ de Andre Borschberg si exploratorul elvetian Bertrand Piccard.