Simpatizanti ai Statului Islamic (SI) ar putea fi la originea a mai mult de o duzina de amenintari in ultimele doua zile la adresa unor zboruri comerciale internationale utilizand aeroporturi din Statele Unite sau in spatiul aerian american, au declarat miercuri surse din securitate si organele de aplicare a legii americane, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Aceste surse, exprimandu-se cu conditia anonimatului, au precizat ca dupa 11 amenintari primite luni de organele de aplicare a legii, alte cel putin patru au fost facute prin telefon marti seara.

Toate amenintarile au fost similare si apelantul a sustinut ca la bordul avioanelor se aflau anumite arme chimice, au declarat sursele citate, adaugand ca anchetatorii iau in calcul in primul rand varianta ca simpatizanti ai SI sunt responsabili.

Gruparea Statul Islamic a declarat un califat in anumite parti ale Siriei si Irakului, stabilindu-si de asemenea prezenta in Libia, Afganistan si alte locuri cu guverne centrale slabite, aminteste Reuters.

Mesaje in limba engleza publicate pe Twitter afirmau ca daca sustinatorii nu au arme, ar trebui sa si le produca sau sa ia toate masurile ce pot perturba societatile occidentale.

Cel putin unul dintre cele patru zboruri amenintate marti se afla in afara orasului Los Angeles, au declarat sursele, care nu au dat detalii asupra celorlalte zboruri.

Potrivit acestor surse, toate amenintarile de luni pareau sa fi venit de la acelasi individ. O cursa, zborul Air France 22 de la Paris, a fost escortata de doua avioane de lupta americane F-15 pana la Aeroportul International John F. Kennedy din New York.

Avionul a aterizat in siguranta si nu au fost raportate incidente sau pericole de catre pasageri sau echipaj, a declarat J. Peter Donald, un purtator de cuvant de la FBI.

Amenintari au fost facute de asemenea la adresa unor zboruri atat spre aterizare cat si dupa decolare de pe aeroporturi din SUA, inclusiv Newark si Atlanta, precum si zboruri intre alte orase din Europa, America de Nord si de Sud si Orientul Mijlociu, a declarat un oficial, citat de Reuters.

Nu a fost gasita nicio dovada asupra prezentei la bordul avioanelor unor substante periculoase, dar oficialii au notat ca amenintarile au provocat o perturbatie si cheltuit resurse ale organelor de aplicare a legii.

Autoritatile de securitate aeronautica din Statele Unite primesc si investigheaza in medie cel putin o astfel de amenintare pe zi, potrivit unuia dintre oficiali.