Premierul luxemburghez devine, vineri, primul lider in exercitiu din Uniunea Europeana si al doilea din lume care se va casatori cu o persoana de acelasi sex, intr-o tara mica si in cea mai mare parte catolica, vazuta mai degraba ca fiind conservatoare, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Xavier Bettel, in varsta de 42 de ani, si partenerul sau civil Gauthier Destenay se numara printre primii barbati homosexuali care isi vor exercita dreptul de a se casatori de cand Marele Ducat a devenit, in ianuarie, ultima tara UE care a aprobat casatoriile intre persoane de acelasi sex.

"Toti sunt calzi si pozitivi", a declarat prezentatorul Stephane Bern, un prieten vechi care va fi invitat la ceremonia civila, relateaza cotidianul Luxemburger Wort. "Nu va fi o ceremonie fastuoasa, dar simbolismul va fi foarte puternic", a adaugat el.

Un avocat care a devenit primarul orasului Luxembourg la varsta de 38 de ani, Bettel a fost deschis fata de sexualitatea sa si a minimizat semnificatia ei. El a subliniat ca si adjunctul sau din cadrul coalitiei este homosexual.

In urma cu cinci ani, Johanna Sigurdardottir, premierul Islandei la vremea respectiva, a devenit primul lider din lume care s-a casatorit cu o persoana de acelasi sex.

Bettel a preluat puterea in urma cu 18 luni, dupa ce partidul sau de centru-dreapta a castigat alegerile care au pus capat celor 19 ani petrecuti la putere de Jean-Claude Juncker, care conduce acum Comisia Europeana la Bruxelles.

La scurt timp dupa ce Parlamentul luxemburghez a devenit cel de-al noualea legislativ european care a deschis calea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, Bettel a declarat pentru Los Angeles Times ca Destenay, un arhitect belgian care ii este partener civil din 2010, l-a cerut in casatorie.

"Am spus ᅡDaᅡ", a declarat el. "Am doar o viata si nu vreau sa ma ascund", a conchis premierul.