Planurile Uniunii Europene de a anihila retelele de traficanti de imigranti din Libia includ optiunea detasarii de forte terestre pe teritoriul libian, potrivit unui document strategic de 19 pagini, obtinut de cotidianul The Guardian, anunta Mediafax. Strategia se concentreaza pe campania aeriana si navala in Marea Mediterana si in apele teritoriale libiene, cu aprobarea ONU, dar adauga ca operatiuni terestre in Libia ar putea fi de asemenea necesare pentru a distruge navele si bunurile traficantilor.

"Prezenta pe tarm ar putea fi luata in considerare daca se ajunge la un acord cu autoritatile competente", precizeaza documentul. "Operatiunea ar necesita o gama larga de efective aeriene, maritime si terestre. Acestea ar putea include: informatii secrete, supraveghere si recunoastere; echipe de abordare; unitati de patrulare (aeriene si maritime); bunuri amfibii".

Misiunea ar putea include "actiuni de-a lungul coastei, in porturi (...) impotriva bunurilor si vaselor traficantilor inainte de a fi folosite". Documentul avertizeaza insa cu privire la amenintarea "terorista si a militiilor" la adresa fortelor europene.

Strategia recunoaste de asemenea ca misiunea ar putea conduce la victime civile. "Operatiunile de abordare a traficantilor in prezenta imigrantilor includ un risc ridicat de pagube colaterale, inclusiv pierderi de vieti omenesti".

Diplomati si oficiali de rang inalt de la Bruxelles au subliniat ca nu exista perspectiva detasarii de trupe pe teritoriul libian, iar Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a reiterat aceasta pozitie miercuri. "Nu planuim in nici un fel o interventie militara in Libia", a declarat ea.

Insa Guvernele UE urmeaza sa mai discute si sa ia o decizie cu privire la documentul strategic. Ministrii de Externe si Aparare din UE trebuie sa ia o decizie in cadrul unei reuniuni de la inceputul saptamanii viitoare, dupa care pachetul militar trebuie aprobat de sefii de state si guverne la summitul UE de luna viitoare.

Mogherini a declarat ca se asteapta ca luni sa se decida sediul si comandamentul misiunii. Ea parea optimista in legatura cu o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care sa permita folosirea fortei impotriva traficantilor de imigranti, dar a precizat ca daca acest lucru nu se intampla, UE tot va declansa misiunea militara in Mediterana, in afara apelor teritoriale si spatiului aerian ale Libiei.

Planurile militare au inceput din cauza numarului mare de imigranti din Africa subsahariana si Orientul Mijlociu care vin din Libia, pe Marea Mediterana, spre Europa. Numai anul acesta aproximativ 2.000 de imigranti si-au pierdut viata pe mare.

Aproximativ zece state UE s-au oferit sa participe la campanie, potrivit unor oficiali de rang inalt. Printre acestea se afla Italia, care ar urma sa asigure comandamentul, dar si Marea Britanie, Franta si Spania.