Cei noua judecatori ai Curtii Supreme din SUA incep marti audierile pe tema casatoriilor intre persoane de acelasi sex urmand sa stabileasca la final daca Constitutia SUA trebuie sa acorde cuplurilor gay acest drept, relateaza Reuters. Decizia instantei supreme pe acest subiect puternic contestat promite sa fie cea mai asteptata hotarare judecatoarea a anului.

Curtea Suprema din SUA incepe audierile pe tema casatoriilor gayFoto: Captura CBS

Mii de sustinatori ai ambelor tabere s-au aduat marti, inainte de ora locala 10:00 (ora 14:00 GMT/ 16:00 ora Romaniei), in fata cladirii din marmura alba unde se desfasoare, timp de 2 ore si jumatate, audierile in dosarul cunoscut drept Obergefell v. Hodges.

Sustinatorii casatoriilor gay au afisat pancarte cu sloganuri precum "Iubire pentru toti", "America este pregatita pentru libertatea de a se casatori".

In zona se afla si un grup mai mic de persoane, foarte vocal, care protesta fata de legalizarea casatoriilor gay. Protestatarii au afisat pancarte in care sexul intre persoane de acelasi sex era descris drept un pacat. Pe o alta scria "Satana domneste asupra tuturor copiilor mandriei".

Decizia, asteptata pana la finalul lunii iunie, va stabili daca casatoriile intre persoane de acelasi sex vor fi legale pe tot intinsul Statelor Unite. Audierile se concentreaza pe interdictiile asupra acestor casatorii aflate in vigore in Kentucky, Michigan, Ohio si Tennessee, 4 dintre cele 13 state in care casatoriile gay sunt ilegale.

Toti ochii vor fi pe judecatorul conservator Anthony Kennedy, care ar putea da cel de al cincilea vot, unul decisiv, intr-un panel divizat la limita in privinta drepturilor persoanelor homosexuale. Cei 4 judecatori liberali vor vota, cel mai probabil, in sprijinul casatoriilor intre persoane de acelasi sex, iar judecatorul Kennedy a sustinut in trecut drepturile homosexualilor. In mai multe decizii luate dupa 1996, Kennedy a extins punctul de vedere al Curtii Supreme asupra egalitatii pentru gay.

Sprijinul public pentru casatoriile gay a crescut treptat in SUA in ultimii ani si este mai puternic in randul segmentului de tineri.

Inainte ca casatoriile intre persoane de acelasi sex sa devina legale in statul liberal nord-estic Massachusetts in 2004, acestea nu erau permise in niciun alt stat. Acum sunt legale in 37 de state si Washington DC.

Audierile de marti sunt impartite in 2 segmente.

Primul segment, de 90 de minute, va discuta daca garantiile constitutionale precum "due process" - obligatia statului de a respecta toate drepturile legale de care se bucura o persoana - si protectia egala in temeiul legii inseamna ca statele trebuie sa permita cuplurilor formate din persoane de acelasi sex sa se casatoreasca.

Al doilea segment, care ar urma sa dureze o ora, va discuta daca statele trebuie sa recunoasca casatoriile intre persoane de acelasi sex incheiate pe teritoriul altui stat.