Aparenta dezmintire a Kremlinului referitoare la semnarea unui acord energetic cu Grecia, prin care Atena ar putea incasa pana la cinci miliarde de euro in avans pentru taxe de tranzit pe gazoductul Turkish Stream, nu strica socotelile guvernului elen si nici nu coboara asteptarile. „Nimic nu s-a schimbat”, afirma un oficial de rang inalt al partidului de guvernamant Syriza pentru revista Spiegel.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Guvernul grec conteaza in continuare pe semnarea acestui acord energetic, spune acelasi oficial pentru revista germana. Gazoductul, planificat sa isi inceapa actvitatea in 2019, ar urma sa faca legatura intre Rusia si clientii din UE prin Marea Neagra, Turcia si Grecia. Astfel, banii la care spera Atena sa reduca presiunea falimentului statal in lipsa unui acord cu creditorii internationali ar reprezenta o plata in avans pentru taxe de tranzit pe teritoriu elen.

Imediat dupa publicarea acestei informatii, saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la postul de radio Business FM ca Grecia nu poate conta pe ajutor financiar din Rusia, ca Moscova nu a facut nicio oferta de ajutor financiar si nici Atena nu a cerut asa ceva.

Desi majoritatea a inteles aceasta declaratie drept o dezmintire, la Syriza mesajul are alta semnificatie. Oficialul citat de Spiegel afirma ca „declaratia nu respinge decat ipoteza ca Atena ar fi cerut ajutor financiar rusesc”. Iar acest lucru e corect si exprimat ca atare de premierul Alexis Tsipras si presedintele Vladimir Putin. „O plata in avans pentru un acord energetic nu este insa ajutor financiar”, mai spune oficialul pentru revista germana.

Ziarul elen „Proto Thema” titreaza „Planul B secret pana in iunie - Tsipras si cele cinci miliarde din Rusia”. Ziarul scrie ca incasarea banilor ar putea avea loc in mai, daca acordul e semnat in saptamanile urmatoare, ceea ce i-ar permite prim ministrului Tsipras sa amane un acord cu creditorii internationali pana in iunie. Surse guvernamentale citate de Proto Thema afirma chiar ca Comisia Europeana nu ar avea nicio obiectie la proiectul de gazoduct Turkish Stream.

Intre timp, Grecia analizeaza posibilitatea de a plati rate scadente catre FMI, dar nu catre Banca Centrala Europeana. Vicepremierul elen a declarat, de asemenea, pentru saptamanalul „To Vima” ca, in cazul unui esec al negocierilor cu creditorii, Grecia ar putea organiza fie alegeri anticipate, fie un referendum.