Peste 120 de camioane transportand aproape 1.400 de tone de ajutor umanitar au plecat din Rusia si se indreapta spre regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei, informeaza TASS, citand Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, scrie Agerpres.

Potrivit agentiei de presa ruse, acest nou ajutor umanitar, al 24-lea de la mijlocul lunii august a anului trecut, consta in special in alimente, medicamente, materiale de prima necesitate, materiale de constructii, precum si in manuale pentru elevii si studentii din regiune.

Aceeasi sursa scrie ca in componenta convoiului a fost inclus si "personal medical si tehnic pentru acordarea ajutorului necesar soferilor si persoanelor care insotesc transportul".

Din august 2014, Rusia a trimis in estul Ucrainei, teritoriu controlat de insurgentii prorusi, peste 30.000 de tone de ajutor umanitar, precizeaza TASS. Precedentul convoi rus trimis in estul Ucrainei a fost anuntat la 2 aprilie.

Anterior acestei date, Kievul a cerut Moscovei "sa inceteze incalcarea suveranitatii Ucrainei sub pretextul asa-numitelor ajutoare umanitare".

Agentia de presa ucraineana Unian scrie ca niciunul din convoaiele ruse trimise in estul ucrainean nu a fost inspectat de partea ucraineana sau de Crucea Rosie si ca, de fiecare data, Ucraina a atras atentia ca, prin trimiterea acestor "convoaie umanitare", cu un continut necunoscut si fara acordul si permisiunea autoritatilor de la Kiev, Rusia incalca legislatia ucraineana si pe cea internationala.

Surse din Consiliul ucrainean pentru Securitate si Aparare sustin ca toate aceste "convoaie umanitare" trimise in teritoriile controlate de separatisti contin in principal arme si munitii pentru acestia.