Statele Unite au anuntat miercuri noi sanctiuni legate de conflictul din Ucraina care vizeaza separatistii din estul tarii, o banca ruseasca si fosti ministri din precedentul guvern de la Kiev, a anuntat departamentul Trezoreriei, citat de AFP.

Aleksandr DughinFoto: Arhiva personala

Printre persoanele sanctionate se afla si Alexandr Dughin.

Astfel, 8 responsabili din regiunea separatista Donetsk si Russian National Commercial Bank, activa in regiunea Crimeea dupa anexarea peninsulei de catre Rusia au fost adaugate la lista neagra americana, a precizat Trezoreria, intr-un comunicat.

Trei fosti demnitari ai presedintelui demis Victor Ianukovici, printre care fostul sau premier Mykola Azarov, sunt de asemenea vizati de aceste noi sanctiuni care ingheata eventualele averi ale acestora in SUA si interzic americanilor sa aiba relatii de afaceri cu ei.

"De la inceputul crizei, am aratat ca ii vom face sa plateasca pe cei care incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a declarat Adam Szubin, sub-secretar al Trezorerie insarcinat cu lupta impotriva terorismului.

Aleksandr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin si promotorul neo-eurasianismului, este un politolog si filozof rus cunoscut pentru teoriile sale despre invierea unui imperius rus care sa reziste intereselor nord-atlantice, simpatizant al multor idei fasciste si apropiat al Kremlinului si armatei ruse. Este cunoscut pentru cartea sa "Bazele geopoliticii" si un ideolog vocal al revirimentului imperialist rus prin miscarile politice pe care le-a fondat sau organizat, precum Partidul Bolsevic National, Frontul Bolsevic National sau Partidul Eurasia.

Dughin este unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi. El a creat o teorie geopolitica inedita in care coabiteaza realpolitik-ul pragmatic si mesianismul ortodox. Totodata, filozoful rus este liderul Miscarii Eurasiatice si unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneste si sincronizeaza eforturile ideologilor conservatori din Rusia.