Statele Unite nu mai au niciun prizonier in Afganistan, acum dupa 13 ani de cand au invadat tara si rasturnat regimul talibanilor, a anuntat miercuri un oficial american, citat de AFP. Sursa, care a cerut sa ramana anonima, a adaugat ca ultimii prizonieri "originari din terte tari" - care nu sunt nici americani si nici afgani - nu mai sunt sub responsabilitatea SUA si ca Pentagonul nu mai dispune de niciun centru de detentie in Afganistan.

Kabulul va administra toate inchisorile din tara dupa intrarea in vigoare a tratatului bilateral de securitate, la 1 ianuarie 2015, potrivit aceleiasi surse.

Printre aceste inchisori se numara complexul foarte controversat Bagram, la 40 de km. de Kabul, unde prizonieri au fost torturati in timpul "razboiului impotriva terorismului", decretat de presedintele George W. Bush in urma atentatelor din 11 septembrie.

SUA au transferat afganilor autoritatea acestei inchisori, numita "Guantanamo din Orient", in primavara lui 2013, dar au pastrat controlul asupra a peste 50 de detinuti straini, printre care multi pakistanezi