Organizatia Natiunilor Unite (ONU), activisti pentru drepturile omului si experti juridici au reluat apelurile catre Administratia Obama de a-i aduce in fata justitiei pe oficialii americani responsabili pentru programul de tortura al CIA, dezvaluit in detaliu dupa publicarea unui raport de catre Comisia de Informatii din Senatul american, relateaza The Guardian.

Raportul, prezentat marti, releva faptul ca Agentia americana de informatii (CIA) a indus in eroare nu doar opinia publica, ci si Casa Alba, Departamentul de Justitie si Congresul, cu privire la un program de tortura care a fost in acelasi timp ineficient si mult mai brutal decat a divulgat agentia.

Raportul publicat "evidentiaza din nou foarte clar ca guvernul american a folosit tortura. Tortura este o infractiune, iar cei care comit infractiuni trebuie adusi in fata justitiei", a declarat directorul executiv al Amnesty International SUA, Steven W Hawkins, intr-un comunicat.

"In baza Conventiei ONU impotriva torturii, niciun fel de circumstante exceptionale nu pot fi invocate pentru a justifica tortura, iar toti cei responsabili pentru autorizarea sau executarea de acte de tortura sau alte rele tratamente trebuie intru totul anchetati", a mai declarat directorul Amnesty International SUA.

La Geneva, raportorul special al ONU pentru drepturile omului si combaterea terorismului, Ben Emmerson, a declarat ca sefi din CIA si alti oficiali ai guvernului american trebuie judecati.

"Faptul ca practicile relevate in acest raport erau autorizate la nivel inalt in cadrul guvernului SUA nu ofera niciun fel de scuza", spune Emmerson intr-un comunicat.

"Raportul confirma ceea ce comunitatea internationala stia", a mai declarat Ben Emmerson, potrivit AFP, citata de Mediafax. "In mod evident, a fost orchestrata o politica la cel mai inalt nivel al administratiei (presedintelui George W.) Bush, care a permis infractiuni sistematice si incalcari flagrante ale drepturilor omului", a adaugat el.

A venit "timpul pentru a actiona si responsabilii de aceasta conspiratie criminala sa fie prezentati in fata justitiei", a subliniat Emmerson.

"Raportul este scandalos si este imposibil sa-l citesti fara a simti indignare din cauza faptului ca administratia noastra a comis aceste crime atroce", a apreciat Anthony Romero, directorul general al puternicei Uniunii Americane pentru Libertati Civice (ACLU).

"Oficialii din administratie care au autorizat aceste practici ilegale ar trebui sa dea socoteala", a spus el.

Insa inceperea unor anchete judiciare pare putin probabila. Un oficial din cadrul Departamentului american al Justitiei a anuntat ca, din 2009, au fost deschise doua anchete pentru aplicare de rele tratamente detinutilor, insa acestea nu au adunat probe suficiente pentru inculpare.

Raportul Senatului nu prezinta "vreo informatie noua" pentru anchetatori, a dat asigurari acest oficial intr-un comunicat.

Raportul Senatului, foarte asteptat, constituie prezentarea cea mai detaliata a programului secret, chiar daca numeroase elemente erau deja cunoscute marelui public.

Potrivit asociatiilor, raportul arata ca tehnicile utilizate au incalcat in repetate randuri legile internationale si drepturile cele mai elementare ale omului.

Programul "a dat unda verde pentru a comite nepedepsit ceea ce legea internationala privind tortura si disparitiile califica drept infractiuni", a mai declarat Steven Hawkins de la Amnesty International SUA.

"A venit timpul pentru a cere socoteala, dar si o ancheta completa, actiuni in justitie si compensatii pentru victime", a adaugat el.

Directorul general al Human Rights Watch, Kenneth Roth, a subliniat la randul sau ca raportul "arata in mod evident ca afirmatiile repetate, potrivit carora masurile drastice erau necesare pentru a-i proteja pe americani, nu erau decat o pura fictiune".

ACLU l-a indemnat pe presedintele american Barack Obama sa ia masuri pentru a se "asigura ca Statele Unite nu vor mai tortura niciodata", numind in acest sens un procuror pentru a ancheta si reformand CIA.