Ministerul Apararii din Armenia a acuzat fortele armate ale Azerbaidjanului, miercuri, ca au doborat un elicopter militar din regiunea Nagorno-Karabah, controlata de armeni, relateaza Reuters.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

Doborarea elicopterului, primul incident de acest fel dupa armistitiul semnat in 1994 in urma conflictului disputat asupra acestui mic teritoriu montan din Caucazul de Sud, a aprin tensiuni intre Armenia si Azerbaidjan.

La bordul elicopterului se aflau trei persoane, intr-un zbor de antrenament. Nu se stie deocamdata daca acestia si-au pierdut viata.

Azerbaidjanul a confirmat ca a doborat un elicopter insa a declarat ca era un aparat de zbor armean care intentiona sa atace soldatii azeri aflati langa linia de contact intens pazita din jurul Nagorno-Karabah.

Armenia a amenintat ca va raspunde atacului. "Consecintele pentru aceasta agravare a situatiei fara precedent vor fi foarte dureroase pentru partea azera", a scris ministrul armean al Apararii pe pagina sa de Facebook.

In ciuda armistitiului de 20 de ani, Azerbaidjnul (in mare partea musulmani) si Armenia (predominant crestini) se acuza reciproc in mod regulat ca incita la violente in jurul regiunii Nagorno-Karabah si de-a lungul granitei dintre cele doua state, unde au loc si ciocniri.

Nagorno Karabah se administreaza fiind sprijinita militar si financiar de Armenia. Fortele sustinute de armeni controleaza si sapte districte azere din jurul regiunii, capturate in timpul razboiului.