Revista manager magazin a facut publica saptamana trecuta lista celor mai bogati 500 de oameni din Germania. Pe primul loc se afla familia Quandt, cu o avere insumata de 31 de miliarde de euro. Este pentru prima data, dupa zece ani de zile, cand proprietarii discounter-ului Aldi sunt detronati, trecand pe locurile doi si patru. Pe locul al treilea urca familia Schaeffler, actionari majoritari la furnizorul auto Continental. Evaluand cresterea procentuala, marii castigatori din topul marilor bogatasi sunt fratii Samwer. Ei si-au listat de curand la bursa ambitioasa platforma Rocket Internet, ale carei actiuni au urcat, dar au si cazut in cateva zile, "ca o racheta".

Manager magazin in varianta tiparita si online este publicatia economica din cadrul concernului mass-media Spiegel si publica, in 7 octombrie 2014, pentru a 14 oara, clasamentul celor mai bogati oameni din Germania. Pe prima pozitie din top se afla familia Quandt, alcatuita din mama Johanna (88 de ani) si fratii Stefan Quandt (48 de ani) si Susanne Klatten (52 de ani).

Susanne este fiica lui Herbert Quandt din a treia casatorie si s-a casatorit cu inginerul Jan Klatten, cu care are trei copii, in anul 1990. Sotul se pare ca n-ar fi stiut la casatorie de imensa avere a sotiei. Susanne Klatten, una dintre cei doi mostenitori ai imperiului Quandt, apartine unei familii de miliardari plina de secrete. Ea insasi traieste, impreuna cu sotul si familia extrem de discret, si se spune ca n-a dat, in viata sa, decat un singur interviu. Acum sase ani insa, ea a fost centrul unui rasunator scandal de santaj sexual, despre care am relatat pe larg in articolul "Miliardara si escrocul".

Stramosii Quandt au venit pe la 1700 din Olanda stabilindu-se in nord-estul Germaniei, in Brandenburg. In 1883, Emil Quandt a preluat de la fostul sau sef o fabrica de prosoape, incepand sa produca uniforme militare. Fiul sau Günther (1881-1954) i-a continuat business-ul, dezvoltandu-l si in alte directii, astfel ca el a facut o avere cu "Reichswoll-AG“. Grupul sau de firme a devenit furnizor principal de uniforme, paturi, arme si munitie al armatei germane, in timpul primului razboi mondial.

In filmul documentar realizat in 2007 de televiziunea NDR sub titlul "Tacerea familiei Quandt" este abordat modul in care aceasta ar fi profitat de pe urma national-socialismului din Germania: afaceri cu statul nazist, muncitori adusi din lagarele de concentrare si pusi la lucru pana la exterminare, in conditii de mediu toxic. Günther Quandt a scapat necondamnat de Tribunalul de la Nürnberg. Fiii acestuia, Harald (decedat in 1967) si Herbert (decedat in 1982) si-au impartit ulterior intre ei concernul mostenit (VARTA, IWKA, Daimler-Benz, BMW).

Azi, familia Quandt detine in totalitate sau are participatii la urmatoarele societati si holding-uri: Delton Gruppe, SKion GmbH , BMW AG (46,7 % in 2012), Altana AG, Datacard Group, Biologische Heilmittel Heel GmbH, Thiel Media GmbH, SGL Carbon, VARTA AG, IWKA AG, Gemalto NV, Nordex. Automobile, baterii, materiale plastice, produse chimice, farmaceutice, turbine eoliene, dar si carduri de sanatate, bancare sau pasapoarte electronice fac parte din paleta foarte larga de produse ale firmelor in care este implicata familia Quandt.

Locul doi si patru din top este ocupat de proprietarii Aldi Süd (familiile Albrecht si Heister – 18,3 miliarde euro ) si Aldi Nord (Theo Albrecht jr.-16,5 miliarde euro). Caderea de pe locul intai, pe care au ocupat-o constant, in ultimii zece ani, ar putea fi datorata si impartelilor legate de succesiunea dupa Karl Albrecht. Fondatorul lantului de magazine "cu pret mic" ALDI a decedat la 21 iulie anul acesta, in varsta de 94 de ani. Despre viata si moartea sa discreta am relatat pe larg intr-un articol din luna iulie. Si in restul familiei Albrecht, dupa rapirea lui Theo, fratele lui Karl, in 1971 si platirea unei recompense de sapte milioane de marci germane, s-au evitat mereu aparitiile in public si in presa.

Pe locul al treilea in topul manager magazin urca Georg und Maria-Elisabeth Schaeffler, proprietarii firmei cu acelasi nume care produce rulmenti auto si mari actionari la Continental, concern din industria automotive si producator de cauciucuri. Ambitia Mariei Schaeffler de a "inghiti" Continental-ul, in 2008, a costat-o scump. Dupa declansarea crizei financiare la finele acelui an, Continental/Schaeffler avea 12 miliarde de euro datorie la banci, 90% din Continental si tot sectorul vanzari operative fiind sub ipoteca.

La inceputul anului 2009, Frau Schaeffler organiza masive iesiri in strada, cu cei 28.000 de angajati ai sai din Germania, pentru bani de la stat si sprijin ca pentru Opel. Nu i-a primit, insasi cancelarul Angela Merkel a tacut la tupeul de a se cere bani publici pentru un concern care tocmai se despartise de fostul director al consiliului de administratie de la Continental, Karl-Thomas Neumann, platindu-i o compensatie de 7.400.000 de euro. Despre subiect m-am referit pe larg in articolul "From Pittsburgh with love", din luna septembrie 2009.

Intre timp, afacerile familiei Schaeffler au inflorit din nou. Insa nu fara pata. Comisia Europeana a aplicat amenzi insumand 950 milioane euro unui numar de cinci companii, care timp de sapte ani au format un cartel in industria producatoare de rulmenti auto, mentinand artifical preturile la niveluri ridicate. "Germanii de la Schaeffler, prezenti si in Romania, au fost amendati [n.r. in luna martie 2014] cu 370 milioane euro", dupa cum relateaza 0-100.hotnews.ro.

Desi cu avere mai mica si situati mai jos in clasament, fratii Samwer se numara insa intre marii astigatori din topul manager magazin 2014. Ei si-au putut rotunji averea la 3,5 miliarde de euro, facand cel mai mare salt in top. Intr-un singur an, intre septembrie 2013 si septembrie 2014, Marc, Oliver si Alexander Samwer au plusat de la 850 de milioane de euro, la 3,4 miliarde de euro. Plusul de 312% provine din cresterea valorii shop-ului online Zalando si a platformei online Rocket Internet, listate la inceputul lunii octombrie la bursa. In cateva zile insa, actiunile s-au prabusit, pierzandu-si peste 20% din valoare.

La momentul acela, topul bogatilor din manager magazin era deja tiparit. Publicatia evalueaza ca averea primilor 100 de bogatasi din Germania ar fi crescut cu 18,8% in ultimul an, ajungand la 399,8 miliarde de euro. Averea primilor 500 ar fi crescut, in acelasi interval de timp, cu 15,8% ajungand la 611,75 miliarde euro. "Aceasta e semnificativ mai mult ca produsul intern brut al Elvetiei", apreciaza Spiegel.de. In 2013, PIB-ul tarii cantoanelor a fost de cca 513 miliarde de euro.