Armistitiul s-a terminat de fapt in urma cu doua zile, a declarat miercuri pentru Ria Novosti prim-vicepremierul autoproclamatei republici populare Donetk, Andrei Purghin, scrie Agerpres.

"Eu cred ca nu exista niciun armistitiu. Sunt utilizate intens arme grele. Patru din cele opt cartiere din Donetk sunt bombardate in mod constant. Recent un proiectil a lovit un autobuz plin cu pasageri", a declarat Purghin, sugerand responsabilitatea fortelor ucrainene pentru incalcarea acordului de incetare a focului intrat in vigoare la 5 septembrie, in aceeasi zi in care a fost semnat la Minsk.

"Cu doua zile in urma, la statia de autobuze Hartizsk a cazut ceva imens, formand un crater cu un diametru de 6 metri si o adancime de 2,5 metri. Din acel moment s-a inceput utilizarea armelor grele", a indicat el, adaugand ca pana atunci partea ucraineana nu a folosit arme grele si a permis restabilirea comunicatiilor, rezolvarea unor probleme de ordin umanitar.

"Astazi, situatia este trista. Ea difera totusi de situatia de dinainte de armistitiu, cand Ucraina, cu un avant proletar, scuipa pur si simplu in noi cu munitie de razboi. Acum mai putin, dar si atat e suficient", a mai spus el. Cu toate acestea, liderul separatist a pledat pentru continuarea dialogului cu autoritatile de la Kiev.

"Cred ca procesul de negocieri ar trebui sa continue. Fara un proces de negocieri, nu va exista niciun rezultat, fie si pe o tema de nivel minim", a pledat prim-vicepremierul republicii Donetk.

In acelasi context, el a subliniat ca in virtutea acordului de la Minsk a inceput un proces real de schimb de prizonieri intre armata ucraineana si rebeli.

La nicio zi dupa ce Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean) a adoptat doua legi privind situatia din sud-estul tarii, marcata de peste cinci luni de ostilitati secesioniste, deputati ai formatiunii Batkivscina (Patria) a fostului premier Iulia Timosenko au cerut invalidarea atat a legii cu privire la statutul special pentru regiunea Donbas, cat si a legii privind amnistierea conditionata a rebelilor pe motiv ca respectivele proiecte au fost votate prin incalcarea regulamentului Radei.

Legile adoptate in ajun de Rada au fost aspru criticate de lideri nationalisti, intre care liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liasko. Potrivit acestuia, parlamentul ucrainean a votat 'in regim secret' legea privind statutul special al Donbasului, pe care a catalogat-o drept o 'escrocherie a secolului'.

"Afacerea secolului in Rada Suprema. Tabloul electronic nici macar nu a afisat modul in care a decurs votarea. Asa ceva nu s-a mai intamplat in toti cei 23 de ani de independenta. Daca Ianukovici ar fi votat asa cum voteaza astazi Porosenko, el ar fi fost la putere", a declarat Liasko, care l-a acuzat pe actualul presedinte ucrainean de 'capitulare' in fata separatistilor.

In acelasi timp, Igor Gryniv, consilierul presedintelui Porosenko, a explicat ca legile adoptate marti reprezinta doar o etapa a reglementarii pasnice a situatiei din estul tarii si ar putea fi abolite peste sase luni daca autoritatile reusesc sa restabileasca ordinea in estul tarii.

Lea privind acordarea de prerogative extinse pe o perioada de trei ani la nivel de "raioane, consilii municipale, consilii satesti", in regiunile Donetk si Lugansk, precum si legea amnistiei conditionate constituie o etapa pe calea solutionarii pasnice a situatiei din Donbas, a insistat el, subliniind caracterul provizoriu al acestora.

"Legea isi pierde valabilitatea peste trei ani, dar ar putea fi abolita chiar si peste sase luni daca ordinea va fi restabilita sau ar putea sa fie valabila doar un an", a apreciat acesta.

Analizand continutul legii despre statutul special, consilierul prezidential a indicat ca aceasta prevede mai multe prerogative doar pentru comunitati separate, cum ar consilii satesti, locale, municipale si nicidecum formarea unor asociatii.