Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel, pentru adoptarea rapida de sanctiuni economice impotriva Rusiei, in contextul in care Uniunea Europeana se pregateste sa impuna noi sanctiuni pentru implicarea Moscovei in dosarul ucrainean, scrie AFP.

"Vrem masuri tintite care pot fi rapid sporite", a spus Steinmeier, potrivit unui fragment din interviu difuzat sambata.

Daca toate tarile Uniunii Europene exercita impreuna aceasta presiune, acesta va fi "un mesaj necesar si clar adresat Moscovei", a apreciat el.

La randul sau, ministrul german al Economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, a subliniat ca vor trebui vizati in primul rand oligarhii. "Trebuie sa obtinem acest lucru saptamana viitoare", a declarat el pentru Der Spiegel.

"Trebuie sa le inghetam conturile bancare din capitalele europene si sa le retragem dreptul de a calatori in UE", a insistat el.

Comisia Europeana a anuntat vineri ca UE este pregatita sa adopte saptamana viitoare sanctiuni economice impotriva Rusiei, pentru implicarea acesteia in criza din Ucraina.

Ar fi vorba de sanctiuni economice de anvergura, care vizeaza accesul pe pietele financiare, vanzarea de armament, tehnologiile sensibile din domeniul energiei si bunurile cu dubla folosinta civila si militara.

UE si-a inasprit pozitia dupa doborarea, la 17 iulie, a unui avion de pasageri malaezian in estul Ucrainei, atribuita unui tir cu racheta lansat de separatistii pro-rusi.

Vineri, UE a publicat o noua lista cu 15 personalitati si 18 entitati sanctionate pentru "atingere la integritatea teritoriala" a Ucrainei.