Presedintele rus a fost transformat intr-un paria a summitului G8 de la Soci, anulat dupa anexarea Crimeei, si retrogradadat la statutul de G7, insa Vladimir Putin va fi in centrul festivitatilor de vineri de pe plajele Normandiei, scrie AFP.

Obama si PutinFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Occidentul, in frunte cu SUA, au afirmat in repetate randuri in ultimele luni ca vor sa "izoleze" Rusia - diplomatic si economic - pentru a o pedepsi pentru destabilizarea estului Ucrainei.

Insa prezenta liderului de la Kremlin la evenimentele organizate pentru comemorarea Debarcarii Aliatilor in Normandia pe 6 iunie 1944 pare inevitabila.

Liderii principalelor puteri europene - Germania, Franta si Marea Britanie - au programat intrevederi tete-a-tete cu presedintele Putin.

cancelarul german Angela Merkel se va inalni cu Putin vineri dimineata, chiar inainte de ceremoniile oficiale. In marja evenimentului din Normandia, premierul britanic David Cameron se va intalni si el cu liderul de la Kremlin.

Iar vineri, in jurul orei 21:00, Putin va merge la Elysee pentru a se intalni cu omologul sau francez, Francois Hollande, dupa ce presedintele francez va cina in prealabil cu presedintele american Barack Obama intr-un restaurant parizian.

Nu se aude nimic din partea americana, dupa ce Casa Alba a insistat in ultimele saptamani ca Obama si Putin nu vor avea un tete-a-tete in Franta.

Cei doi se vor vedea totusi, vineri, la Castelul Benouville din Normandia, apoi cu ocazia ceremoniilor din Ouistreham (nord-vestul Frantei), o premiera de la declansarea crizei din Ucraina la sfarsitul anului 2013, cu toate ca de atunci Putin si Obama au vorbit de mai multe ori la telefon.

Activitatea diplomatica intensa dinaintea summitului G7 care se va desfasura miercuri si joi la Bruxelles, fara Rusia, arata ca Occidentul are dificultati in ostracizarea Moscovei, in pofida celei mai grave crize de la sfarsitul Razboiului Rece.

Berlinul si Londra ai relatii economice si legaturi energetice importante cu Rusia. Parisul a vandut deja Moscovei doua nave de razboi, care urmeaza sa fie livrate in acest an si anul viitor, provocand proteste din partea Washingtonului.

Iar europenii si americanii spera sa poata vedea inceputul unei "detensionari" si a unui "dialogul" pe care le solicita de luni de zile, odata cu retragerea celor 40.000 de soldati rusi masati n apropiere de granita ucraineana si cu alegerea lui Petro Porosenko ca presedinte al Ucrainei.

Poroshenko urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Obama miercuri dimineata, la Varsovia, si a fost invitat si la festivitatile din Normandia. Presedintele american i-a cerut lui Putin sa se intalneasca cu omologul sau ucrainean.

Presedintele rus, dupa ce a anuntat inceputul retragerii trupele de la granita, "isi poate utiliza, de asemenea, influenta asupra separatistilor (...) intalnindu-se cu presedintele ales al Ucrainei si recunoscand ca a fost un scrutin legitim", a afirmat Obama.

"Asta este ceea ce ii voi spune daca-l vad in public. Asta este ceea ce i-am spus in privat", a declarat liderul de la Casa Alba.

Barack Obama a adaugat ca spera ca "David Cameron si Francois Hollande sa insite si ei asupra acelorasi puncte" in intrevederile cu seful statului rus.

De fapt, in ceea ce priveste Ucraina, "suntem increzatori ca suntem pe aceeasi lungime de unda cu partenerii nostri", a declarat pentru AFP un inalt oficial american care calatoreste cu presedintele, negand orice disensiune in cadrul taberei Occidentale in ceea ce priveste pozitia fata de Rusia.