Luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat "increzator ca va fi ales viitorul presedinte al Comisiei Europene pana la jumatatea lunii iulie" intr-un interviu acordat duminica ziarului german Bild, chiar daca, potrivit cotidianului, Parisul se interpune acum proiectului sau, transmite AFP.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

"In cadrul Consiliului European, o mare majoritate a sefilor de stat si de guvern crestin-democrati si socialisti ma sustin", a declarat Juncker, potrivit unui extras din interviu difuzat in avans de Bild.

El a promis sa "ii ralieze si pe ceilalti" in urmatoarele trei-patru saptamani. "Europa nu trebuie sa accepte sa fie pusa sub presiune", a mai spus fostul presedintele al Eurogrup, candidatul desemnat de conservatori in timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, dar pe care un anumit numar de capitale europene nu il doresc la presedintia CE.

Printre acestea se numara Londra, Stockholm, Budapesta, dar si, potrivit Bild, Parisul. Guvernul de la Paris ar dori instalarea unui francez in fruntea Comisiei, scrie cotidianul, care nu citeaza insa sursele.

Presedintele francez Francois Hollande i-a transmis saptamana aceasta cancelarului german Angela Merkel ca are nevoie de un "semnal" in directia alegatorilor sai, dupa succesul partidului de extrema dreapta Frontul National la scrutinul de duminica trecuta, mai scrie Bild. "El a facut presiune pentru un program de investitii de mare amploare si a pus pe masa numele fostului sau ministru de finante Pierre Moscovici", a precizat publicatia.

Sambata, saptamanalul german Der Spiegel scria in ultima sa editie ca premierul britanic David Cameron si-ar fi amenintat partenerii europeni cu iesirea tarii sale din Uniunea Europeana, daca luxemburghezul Jean-Claude Juncker va deveni presedinte al Comisiei Europene.