Premierul britanic David Cameron si-ar fi amenintat partenerii europeni cu iesirea tarii sale din Uniunea Europeana, daca luxemburghezul Jean-Claude Juncker va deveni presedinte al Comisiei Europene, relateaza in ultima sa editie saptamanalul german Der Spiegel, potrivit AFP.

Citand "surse apropiate participantilor" la summitul care a reunit martea trecuta, la Bruxelles, sefii de stat si de guvern din UE, saptamanalul scrie ca David Cameron le-ar fi spus acestora, printre care si cancelarului german Angela Merkel, ca alegerea lui Juncker "ar destabiliza in acest moment guvernul sau, astfel incat un referendum privind iesirea din UE va trebui organizat mai repede" si se va solda cu siguranta cu un refuz al britanicilor de a mai ramane in Uniune.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Downing Street a refuzat insa sa comenteze aceste informatii si nici nu a dorit sa precizeze pozitia guvernului britanic cu privire la Juncker. "Nu facem comentarii cu privire la potentialii candidati in aceasta etapa, este prea devreme", a declarat el.

"O figura a anilor '80 nu poate rezolva problemele din urmatorii cinci ani", ar fi declarat Cameron referindu-se la Juncker, potrivit Der Spiegel, care a difuzat sambata extrase din articol.

Conservatorii constituie prima forta politica din Parlamentul European dupa alegerile de duminica trecuta, iar Jean-Claude Juncker a fost candidatul lor desemnat pentru presedintia CE. Insa Londra este ostila acestei nominalizari, iar alte capitale - precum Haga, Stockholm sau Helsinki - sunt de asemenea reticente. Dupa cateva zile de ezitare, Angela Merkel si-a anuntat vineri sustinerea pentru fostul presedinte al Eurogrupului.