Cel putin 118 persoane au fost ucise marti si alte 56 ranite intr-un dublu atentat intr-o piata din orasul Jos, in centrul Nigeriei, unde violentele sunt tot mai dese, in ciuda mobilizarii internationale impotriva grupului islamist inarmat Boko Haram, scrie AFP.

Potrivit autoritatilor locale, majoritatea victimelor sunt femei.

Prima explozie, un camion capcana, a avut loc in jurul orei 15,00 (14,00 GMT) in piata New Abuja. Circa 20 de minute mai tarziu, un microbuz a explodat, in timp ce la fata locului se aflau echipele de salvare, care incercau sa ajunga la victimele primei explozii.

Statul Plateau marcheaza limita intre sudul crestin si nordul majoritar musulman al celei mai populate tari din Africa si prima putere economica a continentului.

Capitala acestui stat, Jos, a mai fost victima violentelor intercomunitare si a atacurilor Boko Haram.

Dublul atentat de marti, precedat de un atac sinucigas duminica, la Kano, marele oras din nordul tarii, provoaca tot mai multa ingrijorare in randul nigerienilor, deja nemultumiti de incapacitatea puterii centrale de a salva cele 200 de liceene rapite la jumatatea lunii aprilie la Chibok (nord-est).

De notat ca aceste ultime atacuri nu au fost revendicate.

Presedintele Jonathan a cerut prelungirea starii de urgenta in statele Yobe, Adamawa si Borno (nord-est), fief al islamistilor inarmati.

In vigoare de un an, aceasta masura a fost votata marti de senatori in unanimitate, asa cum facusera si deputatii saptamana trecuta.

Daca, intr-o prima etapa, starea de urgenta, insotita de o vasta ofensiva militara, parea sa dea roade, numerosi observatori considera masura drept ineficienta in prezent si mai degraba simbolica.

Atacurile Boko Haram au crescut in intensitate si frecventa, devenind aproape cotidiene si vizand din ce in ce mai mult civilii.

De la inceputul anului, atacurile s-au soldat cu peste 2.000 de victime.