Occidentalii vor sa creada in "dialogul national", care ar urma sa fie lansat miercuri de catre guvernul de la Kiev, in pofida violentelor din estul Ucrainei, care au facut marti sapte morti. Separatistii pro-rusi nu vor lua probabil parte la aceste discutii.

UPDATE 17.20: Presedintele interimar, Oleksandr Turcinov: Ucraina nu va ceda santajului insurgentilor pro-rusi/ Pierderea Crimeei a costat Kievul 100 miliarde de dolari.

“Cei care, cu armele in maini, duc un razboi impotriva propriei tari care ne dicteaza vointa tarii vecine vor raspunde in fata legii. Nu vom ceda santajului”, a declarat el.

El a precizat ca pierderea Crimeei in martie in favoarea Rusiei a costat tara 100 miliarde de dolari. “Ocuparea Crimeei a cauzat pierderi de peste 100 miliarde de dolari”, adaugand ca “agresiunea rusa nu s-a oprit” la Crimee si continua in est.

UPDATE 12.00 Liderul Dumei de stat din Rusia: Consideram ca regimul actual din Ucraina este ilegitim/ Legitimitatea presedintelui ales pe 25 mai, daca vor avea loc alegerile, nu va fi completa.

---

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca "mesele rotunde" din Ucraina ar trebui sa fie mai largi si mai reprezentative, dar ca violenta va fi exclusa, scrie AFP.

"Cred ca posibilitatea de a avea mese rotunde ( ... ) ofera o buna ocazie" pentru a incerca gasirea unei solutii la situatia exploziva din Ucraina, amenintata cu divizarea", a declarat Merkel, in timpul unei conferinte de presa la Berlin. O masa rotunda este programata miercuri la ora 13.30 GMT.

Discutiile ii vor reuni, potrivit Kievului, pe prim-ministrul ucrainean Arseni Iatseniuc, pe trei fosti presedinti ai Ucrainei, actuali candidati la alegerile prezidentiale din 25 mai, precum si membri si lideri regionali. Liderii separatistilor din est, pe care Kievul ii descrie ca "teroristi", nu sunt insa invitati in pofida apelurilor repetate ale Moscovei in acest sens.

Discutiile vor fi moderate de catre fostul diplomat german Wolfgang Ischinger si se vor concentra in special pe probleme de descentralizare si pe lupta impotriva coruptiei.

Pentru ministrul german de Externe, Frank - Walter Steinmeier, care a vizitat marti Kievul si apoi Odessa (in sudul tarii), "aceasta este, desigur, doar inceputul". Eforturile diplomatice in curs de desfasurare "raman un demers greu", a recunoscut diplomatul care a fost deja in Ucraina de trei ori. "Nu toata lumea este pregatita sa intre intr-un dialog, (unii) continua violenta", a recunoscut oficialul german.

Steinmeier este asteptat miercuri la Paris unde se va prezenta un raport despre vizita sa de marti din Ucraina omologului sau francez Laurent Fabius si Consiliului francez de ministri.