Japonia ii va oferi Ucrainei un ajutor financiar in valoare de 100 de miliarde de yeni (circa 710 milioane de euro), au declarat sambata surse din cadrul executivului nipon, potrivit agentiilor Kyodo si EFE, citate de Agerpres.

Premierul japonez, Shinzo Abe, urmeaza sa anunte aceasta masura in cursul intrevederii informale pe care o va avea cu liderii G7, luni, la Haga, pentru a aborda situatia din Ucraina, a informat sambata agentia nipona Kyodo.

Obiectivul Japoniei este de a contribui la stabilitatea Ucrainei si de a combate dificultatile financiare pe care aceasta tara le-ar putea suferi pe pietele internationale din cauza tensiunilor din Crimeea dupa anexarea acestei peninsule ucrainene de catre Rusia.

O parte din cele 100 de miliarde de yeni se va pune la dispozitia Kievului prin Fondul Monetar International (FMI), au adaugat sursele din cadrul executivului japonez.

Shinzo Abe va participa luni la reuniunea liderilor statelor din G7 (Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie) de la Haga, convocata de Washington pentru a discuta despre Ucraina.

Premierul nipon va participa, de asemenea, la o reuniune trilaterala cu presedintele SUA, Barack Obama, si cu presedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye.

Japonia, care a respins alipirea Crimeei la Rusia, a suspendat negocierile cu Moscova pentru flexibilizarea regimului de vize si pentru semnarea altor acorduri bilaterale si examineaza masuri aditionale.