O ancheta a fost deschisa impotriva unui ziarist din Rusia care i-a cerut in gluma presedintelui Vladimir Putin sa trimita fortele armate in regiunea sa pentru a proteja populatia locala de functionarii corupti, scrie AFP.

Roman Romanenko, redactor sef al unui ziar din Vologda (500 km nord-est de Moscova), este anchetat "in conformitate cu exigentele legislatiei actuale", precizat purtatorul de cuvant al parchetului local, Oxana Vinogradova.

Ancheta a fost deschisa la cererea guvernatorului regiunii Vologda, Oleg Kuvcinnikov, a precizat aceasta.

Romanenko a postat un mesaj pe Facebook in martie, dupa sosirea masiva a trupelor rusesti in peninsula Crimeea. Acesta a adaugat, pe un ton ironic, ca nicio sanctiune internationala nu va urmari daca autoritatile ruse imbunatatesc viata de zi cu zi a locuitorilor din Vologda.

"E ca si cum as incerca sa explic o gluma cuiva care nu are simtul umorului", a declarat pentru AFP Roman Romanenko, care a mentionat ca a fost interogat luni.

"Observ ca atmosfera se strica in Rusia. Imi aminteste de epoca in care parintii mei erau tineri", a afirmat acesta, facand referire la epoca sovietica.

Scrisoarea sa, in numele "locuitorilor din regiunea Vologda", a fost distribuita masiv pe internet in Rusia. Ea a fost publicata si in deschiderea unuia dintre principalele cotidiene de opozitie, Novaïa Gazeta.

Saptamana trecuta, autoritatile ruse au ordonat blocarea a patru dintre principalele site-uri de internet care au o pozitie critica fata de Kremlin.