Manifestantii opozitiei ucrainene au evacuat, duminica, sediul Primariei din Kiev, ocupat din decembrie, reactionand la eliberarea protestatarilor arestati in timpul protestelor, transmite AFP. Protestatarii se pregatesc pentru o noua zi de mobilizare masiva in strada.

UPDATE In jur de 1000 de manifestanti s-au adunat duminica in fata sediului Primariei din Kiev, evacuat cu cateva ore inainte, pentru a cere aplicarea "imediata" a legii amnistiei in cazul protestatarilor retinuti.

"Dam un ultimatum puterii: daca nu anunta imediat o iertare totala si neconditionata in cazul celor 2000 de cazuri (in care sunt implicati protestatari - n.red.), vom relua ocuparea Primariei", a declarat duminica in fata manifestantilor Andrii Illenko, membru al partidului nationalist Svoboda.

"Termenul limita al ultimatumului expira in cateva ore", a adaugat Illenko.

Evacuarea Primariei pana luni a fost o conditie impusa de autoritati in schimbul eliberarii manifestantilor retinuti in ultimele luni.

"Primaria este practic evacuata", a declarat pentru AFP "comandantul" grupului care ocupa institutia, Ruslan Andriiko, membru al partidului nationalist Svoboda.

Cateva minute mai tarziu, ambasadorul Elvetiei, tara care asigura presedintia rotativa a OSCE, a fost primul care a intrat in cladirea evacuata.

"Elvetia, care prezideaza OSCE, a fost invitata de cele doua parti aflate in conflict sa participe la procedura de transfer a Primariei catre autoritati", a declarat pentru presa ambasadorul Christian Schoenenberger.

Asezati la o masa incadrata de drapelele Ucrainei si Elvetiei, instalata in fata Primariei, reprezentantul opozitiei si diplomatul au semnat un act de transfer a cladirii catre autoritati.

"Consiliul Maidanului", format din reprezentanti ai partidelor de opozitie si din militanti civili, a anuntat sambata ca au fost de acord cu evacuarea Primariei in zilele urmatoare.

Primaria din Kiev, transformata in "cartierul general" al miscarii de contestare, la fel ca Piata Independentei (Maidan) aflata in apropiere, a fost ocupata pe 1 decembrie 2013, dupa dispersarea violenta a manifestantilor, la putin timp de la izbucnirea protestelor fata de decizia presedimtelui Viktor Ianukovici de a respinge semnarea acordului de asociere si liber schimb cu UE, preferand o apropiere de Rusia.

Cladirea, in care a fost improvizata o cantina si un spital de campanie, a gazduit circa 700 de manifestanti care s-au incalzit si au dormit in acest spatiu.

Acest gest simbolic al manifestantilor vine ca raspuns la solicitarea facuta vineri de presedintele Ianukovici, adresata opozitiei, de a "face si ea concesii".

Pentru a dezamorsa tensiunile, autoritatile au anuntat vineri ca i-au eliberat pe toti cei 234 de manifestanti arestati incepand din decembrie. Insa nu s-a renuntat si la acuzatiile care li se aduc, astfel incat protestatarii raman in continuare pasibili de pedepse cu pana la 15 ani de inchisoare.

Ofensiva pacifista

Evacuarea cladirii are loc in cea de a unsprezecea duminica de proteste, zi in care manifestantii se pregatesc sa se adune din nou, in jurul amiezii, in Maidan.

La protestul de duminica trecuta au participat circa 70.000 de persoane, adunate in Piata Independentei din centrul Kievului, acoperita de circa o suta de corturi si inconjurata de baricade pazite de manifestanti cu casti si inarmati cu bate.

Miscarea de protest a evoluat de-a lungul celor 3 luni, manifestantii respingand total regimul lui Ianukovici, astfel incat concesii precum demisia guvernului si negocierile desfasurate dupa episoadele violente, in care 4 persoane si-au pierdut viata iar peste 500 au fost ranite, nu au reusit sa rezolve conflictul.

Opozitia a promis ca pregateste pentru aceasta duminica "o ofensiva pacifista", in speranta ca astfel le vor fi indeplinite revendicarile.

Evacuarea Primariei nu reprezinta un pas inapoi pentru manifestanti, sustine opozitia. "Revolutia de abia incepe", a oferit asigurari Ruslan Andriiko, care vede ca singura solutie demisia lui Ianukovici si alegeri prezidentiale anticipate.

"Primaria, pe care am luat-o cu asalt o data, poate fi foarte usor recastigata", a declarat pentru AFP o protestatara, Marina Nekrasova.

Strategia puterii, care pariaza ca protestele se vor diminua treptat, pare sa fi esuat.

"Timpul nu este in favoarea presedintelui Ianukovici, a carui sprijin in sanul partidului se afla in scadere", considera profesorul german Andreas Umland de la Universitatea de Stiinte Politice din Kiev.

"Acum trebuie pus la punct un acord de partajare a puterii pentru o perioada de tranzitie pana la noi alegeri. Intrebarea care ramane de transat este ce puteri vor ramane in mana presedintelui", arata Andreas Umland.