Fortele de ordine ucrainene au dislocat luni manifestantii care blocau sediul guvernului si au lansat un raid in localurile partidului opozantei Iulia Timoshenko, crescand si mai mult tensiunea intre putere si opozitie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

A doua zi dupa un protest-fluviu care a reunit cateva sute de mii de persoane la Kiev, autoritatile si-au demonstrat fermitatea in fata strazii, eclipsand o a aparenta deschidere si un inceput de dialog, la inceputul zilei. Atunci, presedintele Viktor Ianukovici a anuntat ca accepta discutii cu opozitia, care ii cere sa paraseasca puterea, dupa ce a refuzat, la finele lui noiembrie, sa semneze un acord cu UE.

Dar, la finele dupa-amiezii, fortele de ordine au trecut la actiune, dupa ce procurorul general, Viktor Psonka, ceruse manifestantilor "sa nu puna la incercare autoritatile".

Zeci dintre ei, care blocau de o saptamana sediul guvernului, au fost constransi sa plece, impinsi de scutieri.

Operatiunea s-a derulat fara incidente, deputatii prezenti cerand opozantilor sa nu reziste in fata politiei.

Batkivcina, partidul lui Timoshenko, una din figurile emblematice ale Revolutiei Portocalii si fost premier, dar inchisa pentru abuz de putere dupa ce Ianukovici a preluat puterea, a afirmat ca a fost victima unei perchezitii in forta a fortelor speciale.

Politia a dezmintit insa orice implicare in operatiune, care a fost efectuata, potrivit partidului, de politisti cu casca si echipati cu arme automate.

"Toate serverele ne-au fost furate", a spus liderul partidului, Arseni Iatseniuk.

Duminica, serviciile secrete au anuntat deschiderea unei anchete pentru tentativa de preluare ilegala a puterii.

Boxerul Vitali Klitschko denunta o presiune psihologica

Deblocarea sediului guvernului a provocat furia opozitiei.

"Noi manifestam pasnic", a reactionat deputatul de opozitie Igor Svaika, de la partidul ultra-nationalist Svoboda. "Dar daca presedintele si politia depasesc normele, o sa raspundem in consecinta", a avertizat acesta.

Mai devreme, tensiunea era deja in crestere, dupa sosirea unui mare numar de politisti echipati de interventie pentru a debloca doua zone ale unui bulevard care duce in piata Independentei.

"Puterea incearca sa exercite o presiune psihologica si sa ne sperie dar oamenii s-au adunat aici si vor ramane", a afirmat unui dintre liderii opozitiei, boxerul Vitali Klitschko.