​Trezoreria americana a avertizat joi ca intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata a datoriei "ar fi fara precedent si potential catastrofala", cu un impact mai sever decat criza financiara din 2008, transmite AFP. Christine Lagarde, sefa FMI, a avertizat, de asemenea, ca incapacitatea factorilor politici de a depasi impasul si de ridica plafonul datoriei ar putea fi mai rau decat paralizia fiscala in care se afla acum SUA.

"Piata de credit ar putea ingheta, cursul dolarului ar putea scadea drastic iar rata dobanzilor ar putea exploda conducand la o criza financiara si o recesiune care ar aminti de evenimentele din 2008, sau mai rau", se arata in raportul Trezoreriei SUA, facut public cu doua saptamani inainte de termenul limita din 17 octombrie, cand Congresul trebuie sa ridice plafonul datoriei Statelor Unite pentru a evita incapacitatea de plata.

"Asa cum am vazut inca in urma cu doi ani, incertitudinea prelungita cu privire la cunostinta faptului ca daca natiunea noastra va plati sau nu la timp si integral obligatiile sale financiare ne va afecta economia", a aratat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, intr-o declaratie de presa.

"Amanarea ridicarii plafonului datoriei pana in ultimul moment este exact lucrul de care economia noastra nu are nevoie", a adaugat seful Trezoreriei.

Congresul, dominat de republicani in Camera Reprezentantilor, dispune de prerogativa de a majora plafonul datoriei, in prezent situat la 16.700 de miliarde de dolari. Republicanii refuza sa faca acest lucru intr-o lupta incordata cu administratia Obama pe subiectul bugetului american.

In vara lui 2011, un precedent blocaj politic privind plafonul datoriei a paralizat Washingtonul, determinand agentia de rating Standard and Poor's sa retrogradeze SUA la 'AA plus' de la 'AAA'.

  • Lagarde: Un impas asupra datoriei publice americane, mult mai rau decat paralizia fiscala

Un impas in ceea ce priveste plafoul datoriei SUA ar fi "mult mai rau" decat paralizia fiscala curenta din Statele Unite, a declarat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, citat de agentia franceza de presa.

"Paralizia fiscala este destul de rea, insa incapacitatea de a ridica plafonul datoriei ar putea fi si mai rau", a afirmat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington

Statul federal american a trimis marti in somaj tehnic, pentru prima oara in ultimii 17 ani, sute de mii de functionari, dupa ce servicii guvernamentale neesentiale au fost inchise in lipsa unui acord asupra bugetului in Congres, o masura extrema care nu vizeaza insa sectoarele cheie precum securitatea.

Cele doua tabere trebuie sa se puna de acord pana pe data de 17 octombrie - termen limita pentru ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite pentru a evita incapacitatea de plata.

Un esec "ar putea sa afecteze serios nu doar Statele Unite, ci si intreaga economie globala", a declarat directorul executiv al Fondului Monetar International.

Lagarde a mai afirmat ca Statele Unite au "o responsabilitate speciala" in ceea ce priveste politica monetara intr-un moment in care Banca Centrala a SUA ar putea incetini in curand sa injecteze lichiditati pe piata.

"Pentru ca normalizarea politicii monetare (americane - n.r.) afecteaza atat de multe piete si atatia oameni din intreaga lume, Statele Unite ale Americii au o responsabilitate speciala: sa o conduca intr-o maniera ordonata, legand-o de ritmul recuperarii si de ocuparea fortei de munca", a sefa FMI.

Banca Federala a anuntat in luna iunie ca va reduce actiunile de sprijin declansand ingrijorarea investitorilor care au inceput brusc sa se retraga de pe pietele emergente, provocand deprecierea monedelor nationale si destabilizarea economiilor.