"Ar trebuie sa fim capabili, in secolul XXI, sa semnam acorduri mondiale", este indemnul cancelarului german Angela Merkel, care propune un acord mondial privind protectia datelor, dupa recentul scandal declansat de dezvaluirile lui Edward Snowden. Cel mai nou monarh din Europa este regele Philippe al Belgiei, care a urcat duminica pe tron, iar Venezuela pune capat dialogului cu Statele Unite, reluat in luna iunie.

Cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru un acord la nivel mondial privind protectia datelor, intr-un interviu acordat editiei de duminica a Die Welt, citat de AFP. Merkel a facut aceste declaratii dupa dezvaluirile legate de programul american de supraveghere PRISM. "Acesta trebuie sa fie obiectivul nostru", a declarat Merkel, intrebata, intr-un interviu ce va aparea duminica in saptamanalul Welt am Sonntag, daca este posibila incheierea unui acord mondial privind protectia datelor, de tipul Protocolului de la Kyoto privind schimbarile climatice. "Ar trebui sa fim capabili, in secolul XXI, sa semnam acorduri mondiale (...) Daca comunicatiile digitale ridica noi probleme in intreaga lume, atunci noi ar trebui sa raspundem acestei provocari. Germania se va angaja (intr-un astfel de demers)", a continuat ea. Angela Merkel, care se va confrunta cu alegeri legislative la 22 septembrie, este sub presiune dupa dezvaluirile fostului consultant NSA Edward Snowden privind spionajul american in lume.

Japonia intervine in premiera in relatia dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, lansand un avertisment ca Londra sa nu paraseasca blocul comunitar, scrie SundayTimes. Tokyo avertizeaza ca 130.000 de locuri de munca pentru britanici ar fi in pericol in cazul in care Marea Britanie ar parasi UE. De asemenea, Japonia atrage atentia, intr-un memoriu depus la Ministerul de Externe de la Londra, si asupra faptului ca marile companii japoneze investesc in Marea Britanie gratie faptului ca aceasta este vazuta ca o mare poarta de acces catre pietele europene. Documentul indica faptul ca "pana la 1.300 de firme japoneze" si-ar putea revizui pozitia fata de Marea Britanie in cazul in care aceasta tara nu va mai continua sa joace "un rol major" in Uniunea Europeana.

Le Parisien prezinta o galerie foto spectaculoasa cu noul rege al Belgiei, Philippe. Regele Albert al III-lea a abdicat in favoarea fiului sau, Philippe (53 de ani), care a urcat duminica pe tron, devenind cel de-al 7-lea monarh din istoria acestei tari. La ceremonie au fost prezenti membrii familiei regale, regele Albert al II-lea si regina Paola, precum si cei patru copii ai regelui Philippe si ai noii regine Mathilde. Printre acestia, si noua printesa mostenitoare, Elisabeth, in varsta de aproape 12 ani. Depunerea juramantului a avut loc la exact 182 de ani de la cea a lui Leopold I (primul rege al Belgiei), la 21 iulie 1831. Noul rege Philippe I si regina Mathilde au aparut apoi in balconul Palatului regal, pentru a saluta miile de persoane venite sa asiste la festivitatile prilejuite de succesiunea la tron.

L'Equipe deschide prima pagina cu povestea vietii lui Chris Froome, castigatorul celei de-a 100-a editii a Turului Frantei. Originar din Kenya, fost student in Africa de Sud, cetatean britanic si actual rezident in Monaco, el viseaza sa promoveze ciclismul in Africa si in tarile sub-dezvoltate.

Venezuela pune capat dialogului sau cu Statele Unite. Venezuela a anuntat oficial, sambata, ca a pus capat dialogului inceput in luna iunie cu Statele Unite, in incercarea de a normaliza relatiile bilaterale, din cauza unor declaratii americane considerate "infame" de catre Caracas, relateaza AFP. Venezuela si Statele Unite au, de mai multi ani, relatii diplomatice tensionate. Din 2010, acestea nu mai sunt reprezentate la nivel de ambasadori, ci doar la nivel de insarcinati cu afaceri.

"Autorul" exploziei de sambata de pe aeroportul din Beijing este un barbat in scaun cu rotile, care a fost ranit dupa ce a detonat o bomba artizanala, scrie The Guardian. Barbatul, pe nume Ji Zhongxing, din provincia Shandong din estul Chinei, a fost luat in grija de catre serviciile medicale, iar viata sa nu este in pericol. Din fericire, explozia produsa duminica la orele pranzului (ora Romaniei) - ora locala 18:24 in China, nu a facut si alte victime.

Siria: Zeci de morti intr-un bombardament efectuat de fortele fidele regimului, titreaza Le Monde. 18 civili au fost ucisi dupa bombardarea unui oras din provincia Idleb (nord-vestul tarii), dupa cum a raportat un ONG sirian. Alte cateva zeci de persoane au fost ranite. Opozantii regimului au denuntat "masacrul oribil", iar imagini video surprinse la locul incidentului au aratat cum cativa tineri carau cadavre pline de sange.

Politia americana a descoperit, vineri, dupa ce a fost alertata printr-un apel telefonic, 8 persoane sechestrate intr-o casa din orasul american Houston, una dintre acestea fiind tinuta captiva de 10 ani. Patru barbati si patru femei, cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani, au fost sechestrati, unii dintre acestia parand sa aiba probleme psihice grave. Walter Renard Jones, un barbat in varsta de 31 de ani, a fost inculpat in acest caz. Potrivit CNN, ar fi vorba despre nepotul proprietarei locuintei, insa politia nu a confirmat aceasta informatie. Captivii descoperiti de politie au fost gasiti "intr-o camera transformata in inchisoare".