Cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru un acord la nivel mondial privind protectia datelor, intr-un interviu acordat unui saptamanal german, dupa dezvaluirile legate de programul american de supraveghere PRISM, relateaza AFP.

"Acesta trebuie sa fie obiectivul nostru", a declarat Merkel, intrebata, intr-un interviu ce va aparea duminica in saptamanalul Welt am Sonntag, daca este posibila incheierea unui acord mondial privind protectia datelor, de tipul Protocolului de la Kyoto privind schimbarile climatice.

"Ar trebui sa fim capabili, in secolul XXI, sa semnam acorduri mondiale (...) Daca comunicatiile digitale ridica noi probleme in intreaga lume, atunci noi ar trebui sa raspundem acestei provocari. Germania se va angaja (intr-un astfel de demers)", a continuat ea.

Angela Merkel, care se va confrunta cu alegeri legislative la 22 septembrie, este sub presiune dupa dezvaluirile fostului consultant NSA Edward Snowden privind spionajul american in lume.

Intr-un interviu acordat sambata postului de televiziune ZDF, ministrul german de Interne, , Hans-Peter Friedrich, a cerut Statelor Unite sa furnizeze informatii detaliate despre programul PRISM. El a anuntat ca experti din diferite tari europene si din Statele Unite urmeaza sa se intalneasca luni si marti la Bruxelles pentru a schimba informatii pe acest subiect.