Venezuela a anuntat oficial, sambata, ca a pus capat dialogului inceput in luna iunie cu Statele Unite, in incercarea de a normaliza relatiile bilaterale, din cauza unor declaratii americane considerate "infame" de catre Caracas, relateaza AFP.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/Xinhua

"Confirm ca declar terminate toate convorbirile incepute in Guatemala cu John Kerry", secretarul de stat american, a anuntat presedintele venezuelean Nicolas Maduro, in timpul unei ceremonii de promovari militare desfasurata in vestul tarii.

Venezuela si Statele Unite au, de mai multi ani, relatii diplomatice tensionate. Din 2010, acestea nu mai sunt reprezentate la nivel de ambasadori, ci la nivel de insarcinati cu afaceri.

La inceputul lunii iunie, dialogul a fost reluat, printr-o intalnire intre secretarul american de Stat John Kerry si ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua in marja summitului Organizatiei Statelor Americane (OEA), in Guatemala. "Am cazut de acord sa instauram un dialog permanent", declara atunci Kerry.

Insa urmarile cazului Snowden si recentele declaratii americane au convins Caracasul sa puna capat acestui proces. Ministrul venezuelean de Externe a anuntat acest lucru vineri, iar presedintele Maduro l-a confirmat sambata.

"Confirm politica mea de toleranta zero fata de agresiunile americanilor impotriva Venezuelei. Nu voi mai suporta nicio agresiune in plus, fie ca este verbala, politica sau diplomatica. Destul!", a avertizat Maduro.

Declaratiile in cauza au fost facute miercuri de Samantha Power, numita de presedintele Barack Obama ambasador al SUA la ONU. Power a spus in fata Senatului american ca, daca numirea sa va fi confirmata, va lupta impotriva "represiunii" din Venezuela.

Calificand drept "infame" afirmatiile acesteia, Maduro a cerut Washingtonului "o rectificare imediata", iar Ministerul Afacerilor Externe a trimis o nota de protest Ambasadei SUA.

Insa Departamentul de Stat american a aprobat declaratiile Samanthei Power.

"Opiniile sale lipsite de respect au fost aprobate si sustinute de Departamentul de Stat, fapt ce contrazice tonul si continutul celor exprimate de secretarul de stat american" in Guatemala, a declarat ministrul venezuelean de Externe, explicand decizia de a pune capat dialogului.

Eforturile de reconciliere au fost deja slabite de oferta de azil politic facuta de Caracas informaticianului american Edward Snowden, cautat de Statele Unite pentru spionaj dupa ce a facut mai multe dezvaluiri privind programul secret american de supraveghere a comunicatiilor mondiale.