Tradiţionalele curse cu tauri au luat startul sâmbătă la miezul zilei la Pamplona, marcând astfel reluarea unei sărbători care a făcut cunoscut peste tot în lume oraşul din comunitatea autonomă spaniolă Navarra, anunta Agerpres.

"Viva San Fermín", a strigat consilierul Eduardo Vall, în faţa miilor de persoane care aşteptau începutul oficial al sărbătorii, în faţa clădirii primăriei Pamplonei. Startul a fost dat cu câteva minute întârziere, din cauza unui incident: pe faţada primăriei a fost desfăşurat un drapel basc - ikurrińa - ulterior îndepărtat.

Anul acesta, cursele cu tauri din Pamplona prilejuiesc 437 de evenimente, unul la fiecare 28 de minute, de-a lungul celor peste 200 de ore de sărbătoare - cele şapte zile tradiţionale.

Imaginile care fac în fiecare an înconjurul lumii sunt cele ale curselor cu tauri (encierro), care au loc în fiecare zi, din 7 până în 14 iulie. Sărbătoarea curselor cu tauri din Pamplona a avut loc pentru prima oară în 1922 sub forma actuală şi durează o săptămână la începutul lunii iulie. Ea a fost adusă pe harta internaţională a festivităţilor de scriitorul american Ernest Hemingway, care a ajuns aici pentru prima oară în 1923 şi a fost cucerit de sărbătoare, pe care o considerat un adevărat carnaval.