Seful fortelor armate egiptene a dat 48 de ore clasei politice pentru a raspunde cerintelor poporului, in caz contrar urmand ca armata sa ofere propria "foaie de parcurs pentru viitor", scrie Reuters.

  • UPDATE 3:30 Presedintia respinge ultimatumul dat de aramata

Intr-o declaratie citita la televiziunea de stat, generalul Abdel Fattah al-Sisi a denumit protestele masive de duminica, in care s-a cerut demisia presedintelui islamist Mohamed Mursi, o expresie "fara precedent" a vointei populare.

In acest mesaj, comandamentul militar isi "reitereaza cererea pentru ca revendicarile poporului sa fie satisfacute" si "da (tuturor partidelor) 48 de ore, ca ultima sansa pentru a-si asuma responsabilitatile in fata circumstantelor istorice carora tara le face fata".

"Daca revendicarile poporului nu sunt satisfacute in aceasta perioada, (fortele armate) vor anunta o foaie de parcurs si masurile pentru a supraveghea aplicarea acesteia", se arata in aceasta declaratie, citata de AFP.

Acest anunt a fost primit cu o explozie de bucurie de manifestantii anti-Morsi adunati in piata Tahrir din Cairo.

"Morsi nu mai este presedintele nostru, Sissi este cu noi", au scandat manifestantii, facand referire la generalul Abdel Fattah al-Sissi, sef al armatei si ministru al Apararii, a carui poza a aparut pe ecranele televizoarelor in timpul citirii declaratiei.

Fratia Musulmana, puternica miscare islamista din care provine presedintele Mohamed Morsi, a anuntat ca "studiaza" comunicatul armatei.

In schimb, coalitia de opozitie Tamarrod (rebeliune, in limba araba), la originea manifestatiilor imense de duminica, in care si-au pierdut viata 16 persoane, a salutat alegerea armatei, apreciind ca aceasta s-a pozitionat "alaturi de popor".

La putin timp dupa citirea declaratiei, cinci elicoptere militare pe care era arborat steagul national zburau in cercuri deasupra capitalei, in timp ce protestatarii stransi in piata Tahrir aclamau.