Dupa o manifestatie pasnica a catorva mii de oameni in piata Taksim din centrul orasului Istanbul, politia a decis sambata, in jurul orei 20:30, sa elibereze zona de protestatari. Interventia fortelor de ordine a degenerat ciocniri violente intre acestea si manifestanti. Cateva zeci de persoane au fost ranite, iar alte zeci au fost arestate.

Foto:

“Protestul Florilor” fusese anuntat de ieri pe retelele de socializare. Activistii turci doreau sa se stranga in piata Taksim pentru a continua seria de proteste non-violente si pentru a-i comemora pe cei morti in violentele anterioare care s-au petrecut la Istanbul. Spre deosebire de asa numitul “standing protest”, in care oamenii stateau in liniste si nemiscati in piata Taksim, manifestatia de sambata a blocat traficul din piata, iar scandarile la adresa premierului Recep Tayyip Erdogan s-au facut auzite din nou. Manifestantii au adus cu ei mii de fire de garoafa.

In jurul orei 20:00, politia a inceput sa adreseze apeluri pentru eliberarea pietei. Protestatarii nu au dat inapoi, asa ca politia a inceput, initial, sa avanseze cu scuturile de protectie. Miscarea a fost intampinata cu rezistenta, asa ca vehiculele dotate cu tunuri de apa au intrat in actiune imediat. La inceputul violentelor, autospecialele TOMA au tras numai cu apa.

Manifestantii turci s-au retras in majoritate pe strada comerciala Istiklal, unde a inceput un joc de avans retragere care a durat mai multe ore. Politia turca a maturat de mai multe ori strada pana in fata liceului Galatasaray si inapoi in piata Taksim. Piata a fost umpluta cu gaze lacrimogene in jurul orei 22:00, la fel si strada Istiklal. Interventia cu gaze a fost insotita de salve de gloante de plastic. Vehiculele TOMA au inceput seara tarziu sa traga cu aceeasi solutie rosie: apa amestecata cu gaze lacrimogene in forma lichida. Aceasta combinatie a provocat in urma cu o saptamana arsuri grave protestatarilor care erau evacuati din Taksim si parcul Gezi.

Catre miezul noptii, politia a decis pentru o scurta perioada sa se retraga complet in piata Taksim si sa elibereze atat strada Istiklal, cat si celelalte strazi adiacente. Manifestantii s-au folosit de prilej pentru a construi o baricada din stalpi si panouri de lemn demontate de pe fatada unei cladiri in renovare. Baricada se afla undeva la mijlocul distantei dintre piata Taksim si liceul Galatasaray. In jurul orei 01:30, duminica, politia a patruns cu usurinta prin aceasta baricada si a inceput sa disperseze manifestantii. Unitatile fortelor de ordine au impanzit toate strazile laterale pe care le-au umplut cu gaze lacrimogene si gloante de plastic. Intre ora 2:00 si 2:30, protestul a fost incheiat de interventia politiei. Pe parcursul violentelor, zeci de ambulante au fost chemate fie pentru a acorda asistenta medicala la fata locului, fie pentru a transporta raniti la spital. Politia a continuat obiceiul de a trage cu cartuse de gaze lacrimogene in plan orizontal, direct catre protestatari, desi regulile utilizarii acestor arme spun limpede ca proiectilele trebuie lansate la un unghi de 45 de grade.

Laurentiu Diaconu-Colintineanu este trimis special al HotNews.ro si RFI Romania la Istanbul