Cancelarul german Angela Merkel a afirmat joi ca relatia sa cu Francois Hollande este "buna" si si-a exprimat dorinta ca Franta sa puna in practica reformele "necesare" pentru reusita economica a tarii, scrie AFP.

"Relatia franco-germana se bazeaza pe o fundatie foarte solida, relatia mea personala cu Francois Hollande este buna, acesta nu exclude divergente, uneori, pe fond", a spus cancelarul german, intr-un seminar dedicat Europei, la Berlin.

Franta are "o importanta existentiala pentru Uniunea Europeana si una si mai mare pentru zona euro", a adaugat ea, si "este dorinta tuturor liderilor politici germani ca Franta sa ia rapid deciziile necesare care vor asigura succesul", respectiv reformele structurale care sa permita restaurarea competitivitatii.

Cancelarul a revenit asupra criticilor virulente exprimate in urma cu cateva saptamani de Partidul Socialist francez la adresa politicii Germaniei, calificata drept "egoista" intr-un proiect de rezolutie.

"Franta este o democratie, Germania este o democratie (...), ne dorim ca membrii partidelor sa exprime ceea ce gandesc", a precizat ea. "Cand unii dintre ei se exprima in acest fel, acest lucru imi permite sa inteleg cum argumenteaza", a continuat Merkel. "Iar daca mi se reproseaza ca sunt egoista, pot sa raspund: 'Nu sunt egoista, stiu ca Germaniei nu ii va fi bine decat daca intregii Europe ii va fi bine'".

In cursul diminetii, ministrul german de Finante Wolfgang Schauble afirmase ca Germania "nu va critica public Franta".