Presedintele Ungariei, Janos Ader, a refuzat sa semneze si a retrimis Parlamentului o lege controversata privind accesul la informatiile de interes public, lege care, potrivit opozantilor acesteia, blocheaza transparenta si incurajeaza coruptia, transmite AFP.

Potrivit anuntului postat pe site-ul sau oficial, presedintelui ungar a "intors" actul normativ pentru ca acesta sa fie "reexaminat" de catre deputati. "Modificarea (legii) nu trebuie sa conduca la restrictionarea informatiilor de interes public", a explicat el.

La 30 aprilie, Parlamentul de la Budapesta - in care partidul Fidesz al premierului conservator Viktor Orban detine o majoritate de doua treimi - a votat o lege care limiteaza accesul la informatiile privind cheltuielile publice a doua institutii, Curtea de conturi si Oficiul guvernamental de control.

Potrivit guvernului, actul normativ vizeaza combaterea "abuzului de cereri de informatii", insa opozantii sai afirma ca, in realitate, aceasta lege impiedica substantial transparenta si sporeste riscul de coruptie.

De cand a devenit presedinte al tarii anul trecut, Janos Ader a trimis proiecte de lege inapoi la Parlament de 11 ori, intre care si o versiune controversata a legii electorale.