Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat joi patru legi ce au fost adoptate saptamana trecuta de Parlamentul de la Chisinau, cu votul PLDM (liberal-democrati) si PCRM (comunisti), desi oficialii europeni l-au sfatuit pe seful statului moldovean sa nu promulge aceste legi, deoarece acestea pun in pericol functionarea democratiei in Moldova, iar institutiile statului ar putea fi folosite in interesul catorva persoane, transmite Publika.md.

Printre legile promulgate se numara legea cu privire la Centrul National Anticoruptie, cu privire la Codul Electoral, cu privire la atributiile Guvernului in exercitiu si legea cu privire la competentele prim-ministrului interimar.

Publika.md aminteste ca deputatii comunisti si cei liberal-democrati au votat vineri, 3 mai, o serie de proiecte "explozive". Acestia au reusit sa majoreze pragul electoral de la 4% la 6%, au abrogat sistemul electoral mixt si au extins imputernicirile premierului interimar. Mai mult, ei au adoptat o lege prin care detinatorii de pasapoare sovietice vor putea vota la alegeri, in baza acestor acte de identitate.

De asemenea, Corneliu Gurin a fost revocat din functia de procuror general.

Totodata, PLDM si PCRM au votat pentru ca Centrul National Anticoruptie sa se subordoneze Guvernului, iar judecatorii Curtii Constitutionale sa poata fi demisi de catre Parlament.

  • Legile adoptate vineri de Parlamentul moldovean au fost dur criticate de partenerii internationali, care au recomandat nepromulgarea acestora

Comisia de la Venetia a declarat ca decizia Parlamentului de ridicare a mandatului judecatorilor Curtii Constitutionale contravine prevederilor europene privind justitia. Comisia de la Venetia a recomandat ca aceasta lege sa nu fie adoptata, scrie Publika.md.

Intr-o declaratie comuna, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, au spus ca legile adoptate pe 3 mai de Parlament ridica probleme serioase in functionarea democratiei in Moldova. Astfel, institutiile statului ar putea fi folosite in interesul catorva persoane, au adaugat oficialii UE, potrivit sursei citate.

In acelasi timp, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a aratat ingrijorat de aprofundarea crizei politice din Republica Moldova si a declarat ca daca disputele vor continua acestea pot submina eforturile de integrare europeana a Republicii Moldova. De aceeasi opinie este si fostul presedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek. Acesta a declarat ca perspectiva incheierii Acordului de liber schimb pare foarte nesigura, iar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana este pusa sub semnul intrebarii.

Presedintele Timofti, a avut si o convorbire telefonica cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon. Acesta si-a exprimat ingrijorarea fata de adoptarea de catre Parlamentul Republicii Moldova a unor legi, care, in opinia sa, ar putea periclita parcursul european al Republicii Moldova.

Si seful Delegatiei UE la Chisinau, Dirk Schuebel, a declarat ca promulgarea legilor, votate in Parlament de PLDM si PCRM, ar insemna incalcarea Constitutiei Republicii Moldova. Totodata, in opinia oficialului european, Curtea Constitutionala trebuie sa fie o institutie independenta.

Mai mult, si directorului Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), Janez Lenarcic, a declarat ca Legile adoptate de Parlament, prin votul PLDM si PCRM, la finele saptamanii trecute, sunt in contradictie cu angajamentele asumate de Republica Moldova si risca sa submineze realizarile de pana acum in dezvoltarea unui sistem democratic si pluralist.

De asemenea, oficialii de la Bucuresti s-au aratat ingrijorati de modificarile cu privire la Curtea Constitutionala. Potrivit consilierului presedintelui roman Traian Basescu, ridicarea mandatelor judecatorilor Curtii Constitutionale este inacceptabila.