O racheta balistica franceza utilizata pentru transportul focoaselor nucleare s-a autodistrus duminica la putin timp dupa lansarea sa de pe un submarin, in largul coastelor Frantei, au anuntat autoritatile din Hexagon, citate de AFP.

O racheta M51 a fost lansata la ora locala 09,30 (07,30 GMT) de pe submarinul nuclear "Le Vigilant", de la baza din Audierne, in vestul Frantei, potrivit ministerului Apararii.

Prefectura din Brest a precizat ca racheta "s-a autodistrus in prima faza a propulsarii", "dintr-un motiv necunoscut", iar resturile sale au cazut in oceanul Atlantic.

"Am simtit pamantul vibrand", a afirmat un barbat, care se afla intr-un bar din zona in momentul tirului. "Am vazut un fum alb", a adaugat acesta.

"Am auzit un zgomot puternic", a precizat si Andree, o locuitoare din Guilvinec. "Am iesit afara si am vazut fum si imediat dupa aceea, ceva ca un foc de artificii", a adaugat aceasta.

Potrivit ministerului Apararii, este vorba de "primul esec" de acest gen din 1996. Ministerul nu a oferit niciun detaliu legat de motivele autodistrugerii, precizand doar ca racheta "a fost distrusa" "intr-o zona interzisa din acest motiv navigatiei maritime si circulatiei aeriene".

Racheta M51 a fost validata pentru uzul armatei in iulie 2010, dupa al cincilea tir de incercare (doua de pe submarinul nuclear "Le Terrible" si trei de pe instalatii terestre).

Aceasta racheta, care inlocuieste M45, este o racheta intercontinentala destinata echiparii submarinelor de noua generatie. Cu o inaltime de 12 metri si o greutate maxima de 56 de tone cu cele sase focoase nucleare, M51 dispune, in raport cu M45, de o raza de actiune sensibil mai mare (8.000 km, fata de 6.000 km) si de o precizie imbunatatita.

Rachetele nu au incarcatura nucleara in cazul tirurilor de incercare.