Statele Unite "nu cred" ca Phenianul este in masura sa lanseze o racheta nucleara, a declarat joi pentru AFP un inalt responsabil american, dupa ce un congresman american a afirmat contrariul citand un raport al serviciilor de informatii militare, potrivit Mediafax.

"Nord-coreenii nu au demonstrat niciodată această capacitate şi nu credem că sunt capabili în prezent", a adăugat acest responsabil aflat sub anonimat.

"Nu pot menţiona detaliile unui raport care este clasificat în întregime, însă este inexact să se sugereze că regimul nord-coreean a testat complet, implementat sau demonstrat acest tip de capacităţi nucleare evocate în acest pasaj", a reacţionat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

"Statele Unite continuă să supravegheze îndeaproape programul nuclear nord-coreean şi solicită Coreei de Nord să îşi onoreze obligaţiile internaţionale", adaugă acesta.

Anterior, în cadrul unei audieri a secretarului Apărării Chuck Hagel şi a celui mai înalt grad militar american, generalul Martin Dempsey, un reprezentat republican din Colorado, Doug Lamborn, a dezvăluit un raport al serviciului de informaţii miliare american, Defense Intelligence Agency (DIA), sugerând că Coreea de Nord este capabilă să lanseze o rachetă dotată cu o focoasă nucleară.

"DIA apreciază cu siguranţă moderată că Nordul dispune de arme nucleare care ar putea fi amplasate pe rachete balistice. Cu toate acestea, fiabilitatea lor este scăzută", a declarat alesul, citând raportul finalizat, conform acestuia, "luna trecută".

Acest studiu este clasificat însă concluziile sale nu sunt, chiar dacă acestea nu fuseseră făcute publice, a pledat acesta.