Seful companiei de electricitate Tepco, care exploateaza centrala de la Fukushima, a admis miercuri gravitatea scurgerilor de ape contaminate si a promis ca va actiona rapid pentru a goli rezervoarele afectate, scrie AFP.

"Recunoastem ca este o situatie grava. Am creat o celula de criza pentru a rezolva aceasta problema", a afirmat Naomi Hirose, intr-o conferinta de presa sustinuta la centrul de adunare a muncitorilor, J-Village, la 20 de kilometri de complexul atomic.

"Vom face in asa fel incat sa scoatem toata apa din rezervoarele subterane", a adaugat acesta, mentionand ca spera ca aceasta operatiune se va termina la finele lui mai.

Tokyo Electric Power (Tepco) a anuntat la finele saptamanii trecut o prima scurgere de apa provenind dintr-un rezervor sapat in sol. Ulterior, scurgerile s-au extins la alte doua rezervoare subterane dintr-un total de sapte.

"Nu cunoastem in continuare motivul acestor scurgeri, dar lucram cu producatorul pentru a elucida problemele", a adaugat Hirose.

Tepco a precizat ca va supraveghea situatia foarte atent prin prelevari de teren care vor fi efectuate pana la mare, pentru a se asigura ca apa radioactiva nu ajunga in oceanul Pacific.

Aceasta apa radioactiva provine de la racirea reactoarelor devastate de cutremurul si valul tsunami de acum doi ani. Ea este partial decontaminata si reciclata pentru a continua racirea combustibilului, dar exista un excedent care trebuie stocat inainte de a ajunge intr-un al doilea dispozitiv de filtrare, in prezent in curs de testare.

Surplusul se ridica la 400 de tone pe zi iar totalul deja acumulat este de circa 280.000 de tone la o capacitate totala de stocare de 331.000 tone (cuve terestre si rezervoare subterane).

Din cauza acestor scurgeri, care fac inutilizabile rezervoarele subterane, Tepco trebuie sa accelereze constructia de noi cuve, o sarcina "nu usoara" avand in vedere circumstantele in care lucreaza muncitorii.