Pavel Dmitrichenko, balerin la Teatrul Balsoi, a fost plasat joi in detentie provizorie la Moscova, dupa ce a recunoscut ca a organizat atacul contra directorului artistic al teatrului moscovit, insa a negat ca ar fi dorit sa foloseasca acid sulfuric in aceasta agresiune, anunta Mediafax.

Aparand in fata Tribunalului Taganski, unde era interogat in legatura cu motivele din spatele acestui atac comis asupra lui Serghei Filin, Pavel Dmitrichenko a spus: "Sunteti siguri ca eu am facut acest lucru?", potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune din Rusia.

"Sa spui ca eu am cerut (executantului atacului, n.r.) sa il stropeasca pe Filin cu acid este o afirmatie falsa", a declarat inculpatul, plasat in spatele gratiilor in boxa acuzatilor, in care au fost adusi apoi si complicii sai, agresorul Iuri Zarutki si soferul Andrei Lipatov.

"Am discutat cu Iuri Zarutki despre politica de la Balsoi (...), despre coruptie. Atunci cand el mi-a spus ᅡii voi sparge fataᅡ, eu am acceptat. Este singurul lucru pe care il marturisesc", a continuat el. "Cand am aflat ce s-a intamplat, ca el a folosit acid, am fost socat", a mai spus acesta.

Presedinta sedintei, Marina Orlova, a acceptat cererea acuzarii, ordonand plasarea in detentie provizorie a balerinului pana pe 18 aprilie, ca si a celor doi complici ai lui, care si-au recunoscut faptele. Apararea a cerut ca Dmitrichenko sa fie eliberat contra unei cautiuni de 500.000 de ruble (12.500 euro).

Potrivit politiei, agresorul - care are cazier judiciar - a primit 50.000 de ruble (1.250 euro) pentru atacul comis asupra lui Serghei Filin. Politia a declarat joi ca acest caz a fost "elucidat" si ca "toti suspectii" au fost "arestati".

Mai multi colegi ai lui Dmitrichenko au declarat insa joi pentru agentia de presa Interfax ca nu cred in vinovatia acestuia: "Suntem convinsi ca s-a produs o eroare monstruoasa", a declarat balerinul Andrei Bolotin. "Dmitrichenko a fost intotdeauna in conflict deschis cu conducerea, dar in mandatul lui Filin el a inceput sa obtina roluri principale", a declarat muzicianul Roman Denisov, care considera ca balerinul a fost constrans sa isi marturiseasca vinovatia.

Serghei Filin, agresat pe 17 ianuarie la parterul imobilului in care locuieste, care isi continua in prezent tratamentul medical in Germania, considera ca acest caz este departe de a fi incheiat, au declarat joi pentru presa rusa sotia si avocatul sau.

In opinia lor, "cercul persoanelor implicate in aceasta agresiune este mult mai larg". "Speram ca fortele de ordine ii vor demasca pe toti aceia care sunt implicati", a declarat sotia victimei, Maria Prorvici, pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Serghei Filin a asociat imediat agresiunea cu activitatea lui profesionala si a declarat intr-un interviu pentru televiziune ca este "absolut sigur" in legatura cu identitatea agresorului sau, fara a face insa alte precizari.

"Presupunerile lui Serghei despre identitatea organizatorilor atacului au coincis cu rezultatele anchetei", a declarat avocata sa, Tatiana Stukalova, pentru Komsomolskaia Pravda.

"Insa nu dorim ca ancheta sa se opreasca aici", a continuat ea.

Potrivit sotiei sale, Filin il banuia pe Dmitrichenko, dar nu crede in versiunea promovata pe larg de presa potrivit careia atacul dorea sa o razbune pe partenera de viata a lui Pavel Dmitrichenko, balerina Angelina Vorontova, privata de Filin de rolul principal din spectacolul "Lacul lebedelor". "Serghei crede ca motivele din spatele agresiunii sunt diferite. Acea balerina este doar un pretext, cu siguranta nu reprezinta cauza principala", a declarat sotia directorului artistic de la Teatrul Balsoi.

Mai multe ziare din Rusia au vorbit din nou, joi, despre Nicolai Tsiskaridze, dansator-vedeta la Teatrul Balsoi si profesorul Angelinei Vorontova. Acesta din urma, in conflict deschis cu conducerea de la Balsoi, a fost acuzat aproape in mod direct de directorul teatrului, Anatoli Iksanov, ca a comis agresiunea asupra directorului artistic. "Tsiskaridze are in mod sigur legatura" cu aceasta afacere, a afirmat o sursa din teatrul moscovit, citata de Moskovski Komsomolets.

Cotidianul Izvestia afirma ca Angelina Vorontova nu a primit rolul Odette/Odile din "Lacul lebedelor", iar directorul artistic Serghei Filin i-ar fi spus: "Priveste-te in oglinda sa vezi cum esti".

Reactionand la aceasta remarca, Nicolai Tsiskaridze ar fi raspuns: "Sa nu cumva sa isi piarda el cheful sa se priveasca in oglinda!", afirma cotidianul Izvestia.

Contactat joi de agentia de presa Interfax, Nicolai Tsiskaridze, intens mediatizat de presa rusa, a precizat ca nu are "nimic de declarat".

Suferind arsuri de gradul al treilea pe fata si in zona ochilor, Serghei Filin a suportat deja o grefa de piele si mai multe interventii chirurgicale la nivelul ochilor, intrucat corneea i-a fost afectata in urma atacului cu acid.