UPDATE Parlamentul bulgar a aprobat joi, in urma dezbaterilor din plen, demisia in bloc a Guvernului GERB (de centru-dreapta) condus de premierul Boiko Borisov, informeaza agentia Novinite. Demisia a fost aprobata cu 209 voturi in favoare, 5 voturi impotriva si o abtinere. Presedintele Rosen Plevneliev va acorda luni mandatul de a forma un nou guvern partidului GERB, cel mai mare din Parlament. In cazul unui esec sau refuz al GERB, mandatul va fi acordat celorlalte partide parlamentare. Liderii principalelor partide au anuntat deja ca vor refuza mandatul de a forma un nou guvern, caz in care Bulgaria se va pregati pentru alegeri anticipate, probabil la sfarsitul lunii aprilie.

UPDATE 2 La scurt timp dupa vot, Borisov s-a adresat parlamentarilor, ocazie cu care l-a acuzat pe liderul partidului minoritatii turce MDL, Ahmed Dogan, ca a comandat, in trecut, un atentat impotriva sa, precizeaza Novinite.

"Serviciile de informatii ale unei tari partenere a prezentat documente care arata clar ca se fac pregatiri pentru o tentativa de asasinat asupra mea", a declarat premierul demisionar.

Borisov l-a acuzat direct pe Ahmed Dogan de faptul ca el este cel care a orchestrat complotul si a cerut Parlamentului sa formeze un comitete ad hoc care sa faca publice documentele secrete in discutie.

Parlamentul bulgar s-a reunit joi dimineata pentru a vota demisia in bloc a Guvernului GERB (de centru-dreapta) condus de premierul Boiko Borisov in urma protestelor la nivel national impotriva preturilor la electricitate, relateaza agentia Novinite.

Votul din Parlament a fost precedat de o dezbatere. Premierul demisionar Boiko Borisov si ministrul de Finante Simeon Djanov, demis luni pe fondul nemultumirilor publice, nu au lua parte la dezbaterile din Parlament, precizeaza agentia bulgara. Borisov a venit in parlament pentru vot.

Grupul parlamentar GERB precum si principalul partid de opozitie, Partidul Socialist, anuntasera inainte de inceperea dezbaterilor ca vor sustine demisia cabinetului.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev va oferi mandatul pentru formarea unui cabinet grupurilor parlamentare, in ordinea marimii lor. Partidele parlamentare au anuntat deja ca nu vor folosi mandatul pentru formarea unui guvern, caz in care presedintele ar urma sa formeze un guvern de tehnocrati si sa solicite organizarea de alegeri anticipate.

Dnevnik.bg informeaza ca este probabil ca actualul Parlament sa fie dizolvat pana la sfarsitul saptamanii viitoare, in conditiile in care liderii partidelor au precizat ca vor ca procedurile sa se desfasoare cat mai repede.

Alegerile anticipate ar urma sa se tina la sfarsitul lunii aprilie sau in prima jumatate a lunii mai, relateaza dnevnik.bg citand informatii furnizate de ministrul de Interne Tvetan Tvetanov, membru GERB. Alegerile trebuie organizate in decurs de 2 luni de la dizolvarea Parlamentului.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anuntat miercuri in parlament demisia guvernului sau, in urma protestelor la nivel national impotriva preturilor la electricitate. "Avem onoare si demnitate. Poporul este cel care ne-a incredintat puterea, astazi i-o dam inapoi. Nu voi participa la un Guvern in care politia bate oameni si in care amenintarile cu proteste inlocuiesc dezbaterea politica," a declarat Borisov, precizand ca nu va participa la un guvern interimar inaintea alegerilor legislative prevazute pentru iulie.

Marti, manifestatiile au continuat impotriva preturilor mari la electricitate, dar la scara mai mica, in ciuda faptului ca Borisov a incercat sa calmeze spiritele prin demiterea ministrului de finante, cel mai putin popular membru al executivului din cauza masurilor de austeritate. Novinite precizeaza ca protestele de miercuri au fost pasnice, nefiind raportate incidente violente.

Sute de manifestanti s-au adunat in centrul capitalei Sofia si au pornit spre sediul Parlamentului, sustinand ca demisia in bloc a Guvernului GERB nu este suficienta si nu va rezolva problemele cu care se confrunta Bulgaria. Protestatarii s-au indreptat apoi catre sediul central din Sofia al companiei cehe CEZ.

In Varna, cateva sute de manifestanti au organizat un protest pasnic, blocand principalele artere ale orasului.

Duminica sunt planificate manifestatii la nivel national.