Atletul paralimpic Oscar Pistorius, superstar mondial dupa ce a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, a aparut vineri, in lacrimi, pentru prima oara in fata justitiei, dupa ce a fost acuzat de uciderea prietenei sale, o crima pasibila de inchisoarea pe viata, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oscar Pistorius respinge "in termenii cei mai puternici" acuzatia ca ar fi ucis-o pe Reeva Steenkamp, a precizat familia sa, intr-un comunicat.

"Oscar Pistorius a aparut in fata justitiei din Pretoria in aceasta dimineata, fiind inculpat pentru uciderea lui Reeva Steenkamp. "Aceasta pretinsa crima este contestata in cei mai puternici termeni", se arata in acest comunicat, care adauga ca apararea v cere eliberarea pe cautiune.

Sportivul, in varsta de 26 de ani, este acuzat de uciderea lui Reeva Steenkamp, un top-model de 29 de ani, cu are avea o relatie din noiembrie 2012, si care a fost gasita impuscata joi dimineata, in ziua de Sfantul Valentin.

Parchetul vorbeste despre "crima cu premeditare".

Imbracat intr-un costum negru si o camasa bleu, Pistorius a intrat in jurul orei 11,30 (09,30 GMT) intr-o sala de tribunal prea mica pentru a cuprinde numerosii ziaristi din toata lumea.

Sportivul de 26 de ani, supranumit Blade Runner, in conditiile in care a ramas fara ambele gambe si alearga cu ajutorul unor proteze de carbon, a inceput sa planga si si-a acoperit fata cu mainile in timp ce era citit actul de acuzare.

Pistorius nu l-a privit pe judecatorul Desmond Nair atunci cand acesta l-a salutat si i-a cerut sa se calmeze si sa ia loc.

Numerosi apropiati ai atletului, printre care tatal sau Henke si sora sa Aimee, asezati in primul rand, erau prezent in sala, muti in fata presei si vizibil afectati.

Judecatorul a amanant pentru marti si miercuri audierile in care avocatii lui Pistorius vor putea cere eliberarea pe cautiune.

Politia a exclus ipoteza unui accident inca de joi iar parchetul intentioneaza sa-l puna sub acuzare pentru "crima cu premeditare", care i-ar putea atrage inchisoarea pe viata.

In urma cu trei ani, Pistorius s-a declarat favorabil pedepsei cu moartea - abolita in Africa de Sud in 1995 - in cazul crimelor.

Cotidianul sud-african Beeld scrie ca Pistorius ar fi tras in prietena sa prin usa de la baie, o informatie care nu a fost confirmata inca de politie. Tot potrivit acestui cotidian, politia ar fi fost alertata pentru prima oara in cursul serii, dupa ce vecinii au auzit tipete si certuri in locuinta lui Pistorius, situata intr-un complex rezidential de inalta securitate. Politia a fost ulterior alertata a doua oara in cursul noptii, dupa ce au fost auzite focuri de arma.