Parchetul General din Ucraina o suspecteaza pe fosta sefa a Guvernului de la Kiev, Iulia Timosenko, deja incarcerata in urma unei condamnari pentru abuz de putere, ca ar fi pus la cale asasinarea unui deputat in anul 1996, a anuntat vineri seara procurorul general, Viktor Psonka, citat de Interfax si RIA Novosti, potrivit Agerpres. "Elementele anchetei arata ca Timosenko a pus la cale acest asasinat impreuna cu Pavel Lazarenko", si el fost premier ucrainean, in prezent detinut in SUA pentru spalare de bani, a declarat procurorul general la o conferinta de presa.

Oficialul ucrainean a adaugat ca, potrivit anchetei, fostii premieri Iulia Timosenko si Pavel Lazarenko au platit 2.800.00 de dolari pentru asasinarea deputatului si omului de afaceri Evgheni Scerbania.

Iulia Timosenko a fost condamnata in luna octombrie 2011 la sapte ani de inchisoare, dupa ce a semnat, fara acordul guvernului pe care-l conducea, un contract de import de gaze naturale rusesti, considerat pagubos pentru Ucraina.

In aprilie 2012, justitia de la Harkov a inceput sa examineze al doilea dosar pe numele fostului premier, Iulia Timosenko fiind acuzata de infractiuni financiare, comise in anii 1990, pe vremea cand conducea corporatia 'Sistemele Energetice Unice ale Ucrainei' /SEUU/. Potrivit acuzatiei, compania condusa la acea vreme de Timosenko nu a platit impozite in valoare de 85.200 de dolari, iar in total activitatea SEUU a adus statului ucrainean pierderi in valoare 3,75 milioane de dolari.

Invinsa de Viktor Ianukovici in alegerile prezidentiale din anul 2010, Iulia Timosenko vede in aceste actiuni ale justitiei ucrainene acte de razbunare menite sa o elimine din viata politica.