Park Geun-Hye, aleasa miercuri presedinte al Coreei de Sud, este prima femeie care accede la aceasta functie dar si fiica dictatorului Park Chung-Hee, al carui regim brutal a durat 18 ani, pana la asasinarea sa, in 1979. Mama sa decedase cinci ani inainte, sub gloantele unui militant favorabil regimului comunist nord-coreean, scrie AFP.

Ironia sortii, Park Geun-Hye a ajuns la putere dupa ce l-a invins pe unul dintre opozantii istorici ai regimului tatalui sau, Moon Jae-In, figura a anilor negri care a platit cu libertatea lupta sa pentru drepturile omului.

Dupa numararea a peste 90% din voturi, Park, in varsta de 60 de ani, a obtinut 51,6% din voturi, fata de 48% pentru rivalul sau.

Park Geun-Hye ramane foarte populara in randul electoratului in varsta si conservator, care il crediteaza pe tatal sau cu miracolul economic al tarii dupa razboiul din peninsula (1950-53).

De altfe, aceasta a denuntat in termeni masurati represiunea din anii 1960/70, pentru a-si proteja acest electorat. "Cred ca o valoare inalterabila a democratiei este ca scopul nu poate justifica mijloacele in politica", spunea ea, la sfarsitul lunii septembrie.

Park Geun-Hye studia in Franta 1974 cand a fost rechemata la Seul dupa moartea mamei sale, pentru a juca rolul de prima doamna. Dupa asasinarea tatalui sau, paraseste viata publica si nu revine decat in 1998, cand obtine un mandat de deputat.

Celibatara in varsta de 60 de ani, fara copii, Park a profitat de acest statut pentru a seduce stanga, prezentandu-se drept o femeie moderna si libera, si electoratul satul de scandalurile de favoritism economico-politic din tara.

"Nu am o familie de care sa ma ocup si nici copii carora sa se las o mostenire. Voi, poporul, sunteti familia mea si bunastarea voastra este motivul pentru care raman in politica", declara ea, in preziuna scrutinului.

Dupa care a adaugat: "Ca o mama care isi consacra viata familiei sale, voi deveni presedintele care are grija de viata fiecaruia dintre voi", o declaratie adresata direct bazei sale electorale, care face din datoriile domestice si conjugale ale femeii un substrat inalterabil al societatii sud-coreene.

Criticii ii acuza raceala, denumind-o "regina ghietii". Simpatizantii ii lauda calmul, calitatile de lider si combativitatea, intr-o tara patriarhala si unde doar 1% dintre femei ocupa un loc in consiliile de administratie ale marilor intreprinderi.

In 2006, la un miting politic, un agresor a taiat-o cu un cutit pe fata, o rana care a avut nevoie de 16 puncte de sutura.