O amanta geloasa, un suculent mediu monden in Florida si un agent zelos al FBI sunt ingredientele care au precipitat demisia generalului de patru stele in retragere David Petraeus din fruntea CIA, scrie AFP.

Sex, informatii secrete si politica, scandalul, care are toate ingredientele celor mai bune filme hollywoodiene, a sfarsit prin a lovit varful ierarhiei militare, interpelata in Congres, pe fondul anchetei privind uciderea ambasadorului american in Libia.

Afacerea a explodat in 9 noiembrie, imediat dupa realegerea lui Barack Obama pentru un nou mandat la Casa Alba: popularul erou al razboiului din Irak, David Petraeus, isi anunta brusc demisia din fruntea CIA, si isi marturiseste infidelitatea dupa 38 de ani de casnicie.

Aceste general de patru stele in varsta de 60 de ani, considerat drept un artizan al strategiei de iesire din Irak, a parasit armata in septembrie 2011 pentru a prelua fraiele CIA.

Radacinile scandalului se regasesc in 2011, cand generalul Petraeus s-a angajat in aceasta relatie adultera cu biografa sa mai tanara cu 20 de ani, Paula Broadwell, pe care a intalnit-o cand comanda coalitia internationala din Afghanistan.

Ea insasi casatorita, seducatoarea absolventa a prestigioasei academii militare West Point devine rapid geloasa si se considera amenintata de o prietena veche a generalului, Jill Kelley, o eleganta mondena de 37 de ani care frecventa asiduu mediul militar din Florida.

Mailuri anonime

Paula Broadwell este amanta lui Petraeus de aproape opt luni cand decide sa trimita e-mail-uri de amenintare presupusei sale rivale. Jill Kelley se simte in pericol. In iulie, ea avertizeaza un prieten din FBI si ii trimite acestuia scrisorile anonime.

"Relatia extraconjugala a aparut in aceste e-mail-uri" in cursul anchetei FBI, a precizat o sursa apropiata afacerii. "Ancheta a inceput ca un dosar penal clasic cu aceste e-mail-uri", explica aceasta sursa, sub protectia anonimatului.

Computerul lui Paula Broadwell este confiscat si este efectuata o perchezitie la domiciliul sau din Charlotte, in Carolina de Nord, in urma careia sunt confiscate documente secrete in numar semnificativ, dar "nimic care sa implice securitatea nationala", potrivit sursei citate.

Cand afla de existenta scrisorilor, generalul Petraeus pune capat relatiei cu Paula, in iulie.

Dar, in degringolada este antrenat si confratele sau, generalul John Allen, care ar fi urmat sa preia comanda suprema a NATO, dupa ce este descoperita o corespondenta "deplasata" cu Jill Kelley.

"Am citit e-mail-urile (care il implicau pe generalul Allen) din cauza lantului de scrisori electronice, facea parte din ancheta", explica aceeasi sursa.

Cele 30.000 de pagini, potrivit unui oficial al Pentagonului, releva o relatie care semana cu flirtul. Obama suspenda nominalizarea generalului Allen in fruntea NATO.

Trei anchete

Ancheta a ramas patru luni la FBI si la ministerul Justitiei.

Agentul FBI, prieten cu Jill Kelley, rupe tacerea. Banuind consecinte pentru securitatea nationala, Frederick Humphries, 47 de ani, un politist veteran care a anchetat atentatul ratat de la Craciunul din 2009, alerteaza alesi republicani, fortandu-si superiorii ierarhici sa dezvaluie informatiile.

O fotografie la bustul gol, gasita in posesia lui Jill Kelley, alimenteaza din nou speculatiile. "Nu are nicio legatura, avea o relatie personala de pritenie sau o alta care exista inainte de acest dosar", precizeaza sursa citata.

Dar FBI deschide o ancheta impotriva agentului sau.

Doar in 6 noiembrie, ziua realegerii lui Barack Obama, superiorul lui Petraeus, directorul national de informatii James Clapper, este informat. Casa alba va fi anuntata a doua zi.

Cand scandalul izbucneste, alesii din Congres protesteaza. "Ar fi trebuit sa fim informati, este vorba de ceva care ar fi putut avea efect asupra securitatii nationale", reactioneaza presedintele democrat al Comisiei pentru Informatii a Senatului, Dianne Feinstein.

Obama afirma ca nu detine "nicio dovada la ora actuala" potrivit careia ar fi existat "consecinte negative asupra securitatii nationale".

CIA a deschis o ancheta interna, o alta este in curs la Pentagon, cea a FBI urmeaza sa precizeze daca vor exista urmariri penale.

In asteptare, seful demis al CIA va depune marturie vineri in fata Congresului asupra afacerii Benghazi, in care a fost ucis ambasadorul american in Libia.