VIDEO Primul portavion al Chinei, construit pe o coca fabricata in URSS, a intrat in serviciu, in ziua in care Taiwanul a intervenit in criza chino-japoneza
"In aceasta dimineata, primul portavion rusesc, Liaoning, a intrat oficial in serviciu", a precizat, intr-un comunicat, ministerul chinez al Apararii, care adauga ca nava, construita plecand de la coca fabricata in fosta URSS, a primit numele unei provincii din nord-estul Chinei.
In cadrul Armatei populare de eliberare - cea mai mare din lume - aceasta nava va "juca un rol important in apararea intereselor suverane ale statului", potrivit sursei citate.
Acest portavion cu o lungime de 300 de metri, o nava care se chema la origine "Varyag" si era destinata marinei sovietice, a fost cumparata in 1998 de la Ucraina si ulterior renovata mai multi ani intr-un santier naval din Dalian (provincia Liaoning).
Aceasta nava-amiral, care incarneaza ambitiile navale ale Beijingului, a efectuat prima sa iesire pe mare in august 2011. Dupa aceea, a efectuat aproximativ zece misiuni de incercare in mare.
Potrivit expertilor independenti, China va mai avea nevoie de cativa ani pentru a se dota cu un grup aeronaval complet operational. Acestia afirma ca Beijingul a demarat deja, fara sa anunte, un program de construire a inca unul sau doua portavioane.
Ambitiile Chinei in regiunea maritima a Pacificului de vest suscita ingrijorari in crestere, in conditiile in care mai multe dispute teritoriale nerezolvate provoaca frecvent pusee de tensiune intre Beijing si vecinii sai.
Asa cum este cazul acum cu Tokyo: China si Japonia, care nu au reglat niciodata cu adevarat mostenirea razboiului de invadare nipon din1937-1945, isi disputa cu aprindere un arhipelag numit Diaoyu in chineza si Senkaku in japoneza.
Aceasta criza s-a agravat marti odata cu ajungerea in zona acestor insule a opt nave de coasta taiwaneze insotite de circa 40 ambarcatiuni de pescuit.
Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Osamu Fujimura, a afirmat ca cele opt nave de coasta si cele 40 de vase de pescuit cu 300 de pescari la bord se aflau in aceasta zona la ora locala 09,00 (00,00 GMT).
"Navele de coasta (japoneze) au utilizat tunuri de apa pentru a le respinge. Dupa ce au auzit avertismentele noastre, navele au facut cale intoarsa", a spus acesta.
Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publica NHK, se pot vedea, pe o mare agitata, cum navele celor doua tari se afla fata in fata, la o distanta mica.
Imediat ce au ajuns in proximitatea apelor teritoriale japoneze, navele nipone au avertiza flotila taiwaneza sa nu inainteze.
Un membru al pazei de coasta taiwaneza a raspuns prin radio: "Sunt apele teritoriale ale Republicii Chineze (numele oficial al Taiwanului, n.r.) si suntem aici pentru ca avem dreptul".
"Suntem aici pentru a ne proteja pescarii. Nu excludem sa raspundem daca Japonia recurge la forta", declarase luni in parlamentul taiwanez seful pazei de coasta, Wang Chin-wang.
Aceasta este cea mai mare intruziune de la cea din 1996, cand au participat aproximativ 40 de nave taiwaneze si din Hong Kong.
Pe langa navele pazei de coasta japoneze si taiwaneze, patru nave de supraveghere maritima si doua nave al administratiei pescuitului din China navigau la limita apelor teritoriale nipone.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
In schimb americanii au peste 10 portavioane, toate peste 100mii tone si toate cu propulsie nucleara si au experienta de zeci de ani in carrier groups, aici lista: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_of_the_United_States_Navy
Din cele 21 portavioane, 16 apartin fortelor NATO.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_in_service
http://en.rian.ru/mlitary_news/20120924/176197851.html
Portavionul de concepţie sovietică a fost cumpărat de chinezi din Ucraina în 1998, fără motoare, cu 20 milioane dolari. A fost complet re-echipat si dotat, timp de 10 ani intr-un santier naval din nord-estul Chinei. Are 1.000ft (305 m) lungime, fiind proiectat a transporta 26 de avioane şi 24 de elicoptere.
Se fac speculatii in mass-media chineză că portavionul ar putea fi numit "Diaoyudao" după numele chinezesc al insulelor aflate din dispută în Marea Chinei de Est şi care sunt acum controlate de Japonia.
Disputa teritorială între Beijing şi Tokyo a escaladat în august, după ce Japonia şi-a anunţat oficial decizia de a cumpăra 3 din cele 5 insule în litigiu, numite Senkaku in Japonia, de la familia Kurihara pentru 2.050.000.000 yeni (26,1 milioane dolari).
Insulele (care sunt reclamate şi de Taiwan!) se află pe o rută de transport maritim vital şi conţin mari rezerve de hidrocarburi.
In plus, in momentul de fata, Japonia este restrictionata din punct de vedere militar. ,,Supraveghetorii", nu pot favoriza China sau Taiwan.
Am banuiala ca tot acest tam-tam, are alte motivatii.