Un tribunal din Kiev l-a condamnat vineri la doi ani de munca in folosul comunitatii pe opozantul Iuri Lutsenko, un fost ministru de Interne in guvernul Iuliei Timoshenko si care mai fusese deja condamnat la patru ani de inchisoare intr-un alt dosar, scrie AFP.

"Curtea l-a declarat pe Lutsenko vinovat" si l-a condamnat pentru ca a prelungit ilegal o ancheta a politiei, potrivit deciziei judecatoarei Ganna Medushevska.

Lutsenko fusese condamnat in aprilie la patru ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri si abuz de putere.

Condamnarea lui Lutsenko este legata de misterioasa otravire din 2004 a lui Viktor Iushcenko, care era atunci candidat la presedintie.

Fostul ministru prelungise, ilegal, potrivit judecatorilor, ancheta asupra unui suspect in acest dosar, care nu a fost elucidat nici acum.

Lutsenko a fost una dintre figurile importante ale Revolutiei portocalii din 2004, in urma careia au ajuns la putere pro-occidentalii Iushcenko si Timoshenko.

Inchisa de un an, Timoshenko a fost condamnata in octombrie anul trecut la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Fostul premier a denuntat acest verdict drept o razbunare personala a presedintelui Viktor Ianukovici, care a preluat puterea in 2010.

Procesul Iuliei Timoshenko a provocat o grava criza in relatiile dintre Ucraina si Uniunea Europeana.