Peste 6,7 milioane de sarbi sunt chemati la urne duminica pentru a vota in alegerile prezidentiale, legislative si locale, marcate de duelul intre tabara pro-europeana a presedintelui in functie Boris Tadic si cea a nationalistilor populisti ai lui Tomislav Nikolic, relateaza AFP.

Boris Tadic vs. Tomislav NikolicFoto: Agerpres (colaj HotNews)

Potrivit ultimelor sondaje Partidul democrat (DS) al lui Tadic si Partidul sarb al progresului (SNS, opozitie) al conservatorului Nikolic se afla la egalitate, cu circa 30% din intentiile de vot fiecare pentru parlamentare.

Cei doi se vor confrunta intr-un al doilea tur de scrutin prezidential pe 20 mai. In primul tur iau parte 12 candidati care se lupta pentru un mandat de 5 ani.

In alegerile legislative, 18 partide si aliante politice au prezentat liste pentru reinoirea Adunarii parlamentare cu 250 locuri, al carui mandat este de 4 ani.

In Kosovo, alegerile sunt organizate de OSCE.

Boris Tadici, 54 de ani, a catalogat scrutinul ca fiind "crucial", indemnand alegatorii sa decida daca doresc "continuarea schimbarilor si dezvoltarea tarii".

Serbia a obtinut in martie statutul de candidat la integrarea europeana, iar Tadici promite ca aderarea va avea loc in urmatorii cinci ani.

La randul sau, Tomislav Nikolici, 60 de ani, promite cresterea impozitelor pentru cei bogati, redistribuirea veniturilor pentru ajutarea celor defavorizati si atragerea de investitii straine.

Sotia lui Vojislav Seselj, candidata a opozitiei nationaliste in scrutinul prezidential, a promis ca va suspenda, daca va fi aleasa, procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana.

Primele rezultate partiale neoficiale sunt asteptate in jurul orei locale 21:30.