Alegeri generale in Serbia: Sarbii voteaza in scrutinele prezidentiale, parlamentare si locale
Potrivit ultimelor sondaje Partidul democrat (DS) al lui Tadic si Partidul sarb al progresului (SNS, opozitie) al conservatorului Nikolic se afla la egalitate, cu circa 30% din intentiile de vot fiecare pentru parlamentare.
Cei doi se vor confrunta intr-un al doilea tur de scrutin prezidential pe 20 mai. In primul tur iau parte 12 candidati care se lupta pentru un mandat de 5 ani.
In alegerile legislative, 18 partide si aliante politice au prezentat liste pentru reinoirea Adunarii parlamentare cu 250 locuri, al carui mandat este de 4 ani.
In Kosovo, alegerile sunt organizate de OSCE.
Boris Tadici, 54 de ani, a catalogat scrutinul ca fiind "crucial", indemnand alegatorii sa decida daca doresc "continuarea schimbarilor si dezvoltarea tarii".
Serbia a obtinut in martie statutul de candidat la integrarea europeana, iar Tadici promite ca aderarea va avea loc in urmatorii cinci ani.
La randul sau, Tomislav Nikolici, 60 de ani, promite cresterea impozitelor pentru cei bogati, redistribuirea veniturilor pentru ajutarea celor defavorizati si atragerea de investitii straine.
Sotia lui Vojislav Seselj, candidata a opozitiei nationaliste in scrutinul prezidential, a promis ca va suspenda, daca va fi aleasa, procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana.
Primele rezultate partiale neoficiale sunt asteptate in jurul orei locale 21:30.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Cu un fizic impozant, păr grizonat şi un zâmbet aproape forţat la fel ca în bannerele de campanie, Nikolic întruchipează una dintre cele mai remarcabile transformări din sfera politicii sârbeşti: "Un filozof francez a spus că numai un idiot nu-şi schimba opinia. Nimeni nu mă poate face să mă întorc la vechea mea ideologie. Este greu de spus ce a mers prost în timpul războiului."
Cunoscut pentru declaraţiile sale impulsive, a ajuns să declare chiar în Parlament că ar fi fost mai bine dacă Serbia era o provincie din Rusia, înainte de aderarea la UE.
Cu toate acestea, poziţia sa fermă este în legătură cu proclamarea în 2008 a independenţei Kosovo pe care Serbia refuză s-o recunoască. "Cu comenzi nu se rezolva nimic, trebuie să găsim o soluţie de comun acord. Dacă Kosovo este independent, va fi imposibil să se apropie de UE".
De la începutul crizei, Serbia a pierdut peste 400.000 de locuri de muncă, rata şomajului ajungând la 23,7%, de la 14% în 2008. Dinarul s-a depreciat cu 30%, datoria a crescut cu 16%, iar salariul mediu este în jur de 360 euro.