La forumul ruso-chinez de sambata, de la Moscova, au fost semnate 27 de acorduri intre diferite companii ale celor doua tari, in valoare totala de 15 miliarde de dolari. Cele mai importante vizeaza Siberia si Orientul Indepartat, scrie Vedomosti.

Pentru dezvoltarea investitiilor, Rusia si China vor crea pana la sfarsitul lunii iunie un fond comun de investitii in valoare de maxim 4 miliarde de dolari. Partile implicate in acest proiect – Fondul de investitii directe al Rusiei si China Investment Corporation (CIC) vor contribui cu 1 miliard de dolari fiecare, restul urmand sa vina de la alti investitori, scrie Vedomosti.

„Fondurile chinezesti dispun de un important volum de resurse relativ ieftine, precum si de o proprie si unica expertiza. In Rusia creste numarul proiectelor angajate in Siberia si in Orientul Mijlociu, ceea ce stimuleaza atentia chinezilor. Ei cauta parteneri de incredere: proiectele trebuie sa fie valoroase si sa aibe sustinerea statului”, a explicat directorul general al Fondului rusesc, Kirill Dmitriev.

Unul dintre acordurile de sambata poarta semnaturile directorului general al grupurilor UC Rusal si Bazovyi Element (Bazel), proprietarul En+, Oleg Deripaska si a presedintelui Norinco, Zhaogang. In trei ani, cei doi parteneri intentioneaza sa atinga o cifra de afaceri de peste 1 miliard de dolari. In 2009, Norinco a fost de acord sa preia de la UC Rusal 1,68 milioane tone de metal pe an pana in 2016.

Norinco este cel mai important client al UC Rusal in Asia, unde compania vrea sa furnizeze 2 milioane de tone pe an, iar China este cea mai mare piata de aluminiu, cu 45% din consumul mondial in 2011.

Tot anul trecut, UC Rusal a cumparat 33% din actiunile Shenzhen North Investments – sucursala comerciala a Norinco. Noua structura, care a primit numele de North United Aluminium, a inceput sa functioneze saptamana trecuta.​