Summit-ul liderilor Europei Centrale de la Yalta, care se va desfasura in perioada 11-12 mai in Ucraina, se va bucura de prezenta unor lideri europeni, insa va fi boicotat de altii, informeaza EurActiv.com. In mod ironic, Yalta este un simbol al divizarii Europei in timpul Razboiului Rece, in urma reuniunii dintre Roosevelt, Churchill si Stalin din februarie 1945.

Uniunea Europeana s-a declarat "dezamagita" de condamnarea la sapte ani de inchisoare a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko. Fostul premier ucrainean este acuzat de abuz in serviciu in urma semnarii unui acord de gaze cu Rusia in 2009. Procesul a fost "motivat politic" si nu a respectat standardele internationale, a afirmat UE, adaugand ca acest lucru "se va reflecta" in politicile sale fata de Ucraina.

Cel putin patru tari europene vor boicota reuniunea organizata in statiunea de la Marea Neagra. Mass-media germane au anuntat inca de pe 26 aprilie ca noul presedinte desemnat, Joachim Gauck, si-a anulat vizita in Ucraina din aceasta vara pe fondul ingrijorarilor legate de starea de sanatate a Iuliei Timosenko.

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, si-a anulat, de asemenea, prezenta in cadrul summit-ului invocand aceleasi motive. Alaturi de presedintele ceh, sefii de stat din Slovenia si Austria i-au urmat exemplul.

Autoritatile ucrainene un trimis invitatii pentru 20 de state: Albania, Austria, Belarus, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Cehia, Letonia, Lituania, Muntenegru si Ungaria.

Oleg Voloshin, director al departamentului de informatii in cadrul Ministerului de Afaceri Externe din Ucraina, a confirmat ca sase sefi de stat si-au anulat participarea la summit, acestia invocand alte angajamente, care ii impiedica sa participe la reuniunea de la Yalta.

Prin participarea la Summit-ul de la Yalta, liderii ingrijorati de starea Iuliei Timosenko vor avea posibilitatea sa discute cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si sa-i auda explicatiile, a declarat oficialul ucrainean.

Comisarul European pentru Extindere şi Politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, nu vor participa nici ei la reuniunea de la Yalta.

Polonia, co-organizatoare a campionatului de fotbal Euro 2012, a declarat luni ca se opune boicotului asupra acestei competitii in Ucraina. Presedintele polonez Bronisław Komorowski nu intentioneaza sa-si amane participarea la Yalta.