Presedintele american Barack Obama a facut sambata seara cateva glume pe seama candidatului republican pentru nominalizarea in cursa prezidentiala, Mitt Romney, in discursul sustinut cu ocazia Dineului Corespondentilor de la Casa Alba, potrivit Reuters.

Barack ObamaFoto: Captura Youtube.com

Cina festiva, poreclita "balul tocilarilor", este cel mai mare eveniment social al anului pentru mass-media de la Washington si ii ofera presedintelui tarii ocazia sa tina un discurs mai putin serios.

Dupa introducerea facuta de realizatorul TV american Jimmy Kimmel, presedintele american a ales sa inceapa cu o referinta la incidentul microfonului uitat deschis la o intrevedere intre Obama si Dmitri Medvedev cu ocazia Summitului de la Seul pe tema Securitatii Nucleare.

"Nu voi ataca niciunul dintre candidatii republicani. Uitati-va la Mitt Romney, spre exemplu, avem, de fapt, foarte multe lucruri in comun", a declarat Barack Obama explicand apoi vedetelor si politicienilor prezenti in sala ca atat el, cat si Romney, sunt plasati, in opinia publica, in pozitii inferioare sotiilor lor.

Alegerile prezidentiale din state sunt programate pentru luna noiembrie cand Obama se va confrunta, cel mai probabil, cu fostul guvernator republican de Massachusetts, Mitt Romney.

Obama a precizat ca se astepta la o cursa prezidentiala dura, insa un clip video a mers prea departe. Un anunt politic fals a fost apoi difuzat pe ecrane in care apare Romney aparandu-se impotriva criticilor potrivit carora, in 1983, cu ocazia unei vizite cu familia, si-a transportat cainele intr-o cutie fixata pe masina.

Clipul arata imagini cu cainele familiei Obama, Bo, in suferinta din cauza "socialismului cainesc in stil european" pe care trebuie sa il suporte. La finalul inregistrarii, o voce anunta: "Cainii americani nu isi permit alti 4 ani de Obama. Pentru ei, aceasta inseamna 28 de ani."

Obama a facut o referire si la fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, care a anuntat ca va parasi cursa pentru nominalizarea republicana. "Newt, mai ai timp!" s-a adresat presedintele policianului republican aflat in sala impreuna cu sotia, Callista.

Presedintele a facut o gluma si pe seama Legislativului american. "Am avut cateva pareri diferite de ale Congresului. Totusi, am incercat sa ma comport civilizat, sa nu dau lovituri sub centura si de aceea vreau sa multumesc in mod special tuturor membrilor care au luat o pauza de la programul lor foarte obositor de netrecut legi pentru a fi aici in seara aceasta. Sa ii aplaudam impreuna", a afirmat Obama.

In incheiere, presedintele a facut o referire la scandalul in care au fost implicati mai multi membri ai Serviciilor Secrete acuzati ca ar fi apelat la prostituate in timpul unei vizite prezidentiale in Columbia: " Mi-am pregatit mai mult material, insa trebuie sa duc Serviciile Secrete acasa la timp pentru noua ora de stingere".

Editia anterioara a Dineului a avut loc cu o zi inainte de anuntul ca armata americana l-a ucis pe liderul Al-Qaeda Osama bin Laden. In discursul din 2011, Obama a facut cateva glume pe seama lui Donald Trump, luand peste picior posibilitatea ca acesta sa candideze pentru presedintia tarii.

La evenimentului din acest an, Jimmy Kimmel a facut si el cateva glume pe seama presedintelui, aducand in discutie un anunt care a socat publicul american, si anume ca Obama a mancat carne de caini in Indonezia, cand era copil.

"Cand mergi intr-un parc cu caini, e la fel ca atunci cand te uiti la un acvariu plin cu homari?" l-a intrebat Kimmel pe Obama.

La dineul organizat de Asociatia Corepondentilor de la Casa Alba au luat parte un numar mare de vedete si politicieni, printre care si regizorul Steven Spielberg, actorii George Clooney, Sigourney Weaver, Claire Danes, Kevin Spacey, Goldie Hawn si Reese Witherspoon.